Home Vremea Alertă maximă: Mercurul atinge cifra alarmantă de 43 de grade! Canicula se intensifică

Alertă maximă: Mercurul atinge cifra alarmantă de 43 de grade! Canicula se intensifică

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Mercurul atinge cifra alarmanta de 43 de grade

Măsuri de călătorie urgente pentru Grecia: Codul roșu în vigoare între 11 și 17 iulie cu temperaturi de până la 43 de grade Celsius

  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face apel la cetățenii români care plănuiesc să călătorească în Grecia să fie conștienți de avertismentele de caniculă.
  • Grecia experimentează un val de căldură sever cu temperaturi care ating 43 de grade Celsius, conform Serviciului Meteorologic local.
  • Experții avertizează cu privire la creșterea riscului de incendii forestiere din cauza condițiilor de vreme uscată și fierbinte.

Avertizare importantă de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dorește să atragă atenția cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a declarat o stare de cod roșu de caniculă. Acest cod este în vigoare între 11 și 17 iulie și se aplică pe întregul teritoriu al țării.

Alertă de căldură extremă

Pe lângă codul roșu de caniculă, autoritățile grecești au eliberat și o alertă cu privire la riscul sporit de incendii forestiere. Acestea sunt agravate de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală), nivelul extrem de scăzut de umiditate și condițiile favorabile pentru propagarea rapidă a focarelor de incendiu din cauza vânturilor puternice.

Prevenție și pedepse

MAE atrage atenția cetățenilor români asupra faptului că legislația greacă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate genera scântei sau foc și poate cauza, astfel, un incendiu.

Asistență consulară

Cetățenii români care necesită asistență consulară pot apela la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare și actualizări, cetățenii români sunt sfătuiți să consulte paginile web atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și să utilizeze aplicația „Călătorește în siguranță” care oferă informații și sfaturi de călătorie.

În paralel, vremea extrem de caldă cuprinde și România, cu temperaturi care vor ajunge până la 40 de grade Celsius. Meteorologii avertizează cu privire la cel de-al treilea val de căldură extremă care se așteaptă să lovească țara. Există, de asemenea, avertismente că acesta ar putea fi cea mai caldă lună iulie înregistrată.

Climatologul Bogdan Antonescu subliniază importanța de a lua în serios schimbările climatice, afirmând că: „Dintre toate fenomenele extreme, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar. Acestea devin mai frecvente și durata lor va fi din ce în ce mai mare”.

Vremea în România: Prognoza Meteo pentru 12-17 Iulie 2023

București

În capitala României, vremea în perioada 12-17 iulie 2023 se anunță a fi caldă și uscată, cu temperaturi ce vor varia între 25 și 32 de grade Celsius. Vor fi câteva zile înnorate, însă probabilitatea de ploaie este redusă.

Cluj

Vremea în Cluj se anunță a fi un pic mai răcoroasă decât în București, cu temperaturi variind între 20 și 28 de grade Celsius. În această perioadă sunt prevăzute câteva averse scurte.

Constanța

Dacă vă pregătiți pentru o escapadă la Marea Neagră, vremea în Constanța se arată a fi prielnică. Temperaturile vor varia între 22 și 30 de grade Celsius, cu zile predominant însorite, perfecte pentru plajă.

Iași

Vremea în Iași va fi similară cu cea din Cluj, cu temperaturi variind între 21 și 29 de grade Celsius. Se prevăd și câteva ploi, deci nu uitați să vă luați o umbrelă.

Timișoara

În Timișoara, vremea va fi caldă și uscată, similară cu cea din București, cu temperaturi variind între 24 și 31 de grade Celsius.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More