Oficialii Organizației Mondiale de Sănătate au declarat astăzi că virusul Zika se „răspândește exploziv” pe teritoriile Americii de Sus și Centrale și au anunțat o întâlnire de urgență în acest caz.
„Nivelul de alarmă este extrem de ridicat” a declarat dr. Margaret Chan, directorul general al OMS la o întrunire în Geneva. Până la trei sau patru milioane de indivizi din țările din continentul American ar putea fi infectați cu acest virus în următoarele 12 luni, a declarat Dr. Sylvain Aldighieri, de la Organizația de Sănătate Pan America. „Cum am mai spus, sunt încă multe goluri în ceea ce privește confirmarea situației reale. Acestea sunt estimări matematice” a continuat acesta.
Motivul principal de îngrijorare sunt cazurile de microcefalie, o malformație congenitală ce se manifestă prin dezvoltarea insuficientă a craniului și creierului, ce s-au înmulțit dramatic în ultima perioadă în Brazilia odată cu răspândirea virusului Zika. Experții susțin că este încă incert dacă Zika este cauza microcefaliei la nou născuți, dar există multe indicii că există o legătură cauzală între cele două.
Autoritățile de sănătate din Brazilia au declarat miercuri că numărul cazurilor raportate de microcefalie a ajuns la 4,180 din octombrie, în creștere cu 7% față de săptămâna trecută. Înainte de această epidemie, în Brazilia erau circa 150 de cazuri de microcefalie pe an.
Virusul Zika a ajuns în Brazilia doar de curând, urmat imediat de creșterea anormală a numărului cazurilor de microcefalie. Până acum doctorii nu au reușit să demonstreze că acest virus cauzează acestă malformație. „Este foarte important să înțelegem diferența dintre corelație și cauzalitate” a declarat Dr. Bruce Aylward, director adjunct în OMS.
Ministrul Sănătății din Brazilia a declarat miercuri că autoritățile au examinat peste 700 de cazuri de microcefalie și au identificat virusul Zika în doar 6 dintre nou-născuți – însă ce anume implică acest lucru nu este foarte clar pentru specialiști. Unii specialiști în boli infecțioase au declarat că este posibil ca metodele de testare din Brazilia să fie învechite și neconcludente, sau că există posibilitatea ca virusul să fi fost prezent în organismul mamei dar nu și în cel al nou născuților.
Virusul s-a răspândit deja în peste 20 de țări din regiune iar dr. Chan a declarat că ea este „foarte îngrijorată de evoluția rapidă a acestei situații.” Ea a atras atenția asupra posibilității răspândirii globale a acestui virus, dat fiind faptul că țânțarii – cei care transmit acest virus, sunt atotprezenți în zonele populate, și de faptul că oamenii nu au dezvoltat o imunitate la acest virus.
„Nivelul de îngrijorare este ridicat, la fel cum este și nivelul de incertitudine. Sunt multe întrebări acum, avem nevoie de răspunsuri repede,” a declarat aceasta.
Sursa: NY Times.