Home Externe Virusul Zika în ”situaţie de urgență medicală la nivel global”, anunţă OMS

Virusul Zika în ”situaţie de urgență medicală la nivel global”, anunţă OMS

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat la începutul lunii februarie că virusul Zika răspândit într-un mod alert şi problemele de sănătate pe care le provoacă au produs o stare de urgenţă medicală la nivel internaţional.

Reprezentaţii medicali au declarat că situaţia de urgenţă s-a produs din cauza faptului că virusul transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti s-a răspândit foarte rapid şi se presupune că are legătură cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii, cu capete anormal de mici, potrivit CNN. Rapoartele medicale în cazul unor afecţiuni neurologice care pot declanşa chiar şi paralizie au crescut din ce în ce mai mult în zonele unde a fost înregistrat virusul Zika.

Pentru că virusul a fost transmis pe distanţe foarte mari şi s-a constatat lipsa de vaccinuri şi teste eficiente de diagnosticare în ţările afectate, dar şi lipsa imunităţii persoanelor infectate, OMS a decis că este o urgenţă pentru sănătatea publică la nivel global.

"Membrii comisiei au admis că situația îndeplinește condițiile pentru o urgență în  cazul sănătatăţii publice   la nivel  internațional. Am acceptat acest sfat. Pot să menţionez că afecţiunile recente de microcefalie şi alte anomalii neurologice raportate în America Latină au fost similare şi în Polinezia Franceză în 2014 şi au constituit o urgenţă medicală la nivel internaţional '', a precizat Margaret Chan, directorul general al OMS care consideră că protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor sun priorităţi principale, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, agenția a afirmat că virusul are o "răspândire explozivă"  în America, unde cazurile de infecţii  ar putea ajunge la trei-patru milioane în timp de un an.

Într-un material video CNN se recomandă purtarea vestimentaţiei groase, utilizarea unor spray-uri speciale anti-ţânţari, dar şi evitarea ieşirilor frecvente din casă, pentru a evita contactarea unei infecţii. Numai femelele de ţânţar sunt cele care muşcă, iar acestea se hrănesc de foarte multe ori pe parcusul unei zile, se arată în materialul video.

 

Surse: edition.cnn.com, mediafax.ro, elnuevoherald.com.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More