Virusul Zika s-a răspândit în peste 20 de țări din America de Sud și America Centrală, iar autoritățile din unele țări afectate au recomandat feilor să amâne sarcinile, după ce dovezile recente întăresc ipoteza că acest virus ar cauza microcefalie la nou născuți.
Virusul Zika este un virus cunoscut încă din anii 50, este transmis de țânțari și are efecte relativ ușoare, cauzând uneori o mică febră. Acum însă autorițățile din Brazilia și alte țări din America de Sud suspectează că acest virus ar putea fi cauza creșterii numărului noilor născuți cu microencefalie. O echipă de cercetători din Brazilia a publicat rezultatele inițiale ale unui studiu asupra a 35 de astfel de cazuri, care întăresc ipoteza că virusul Zika este cauza acestui defect din naștere. Microencefalia este o patologie neurologică ce se caracterizează prin dimensiuni reduse ale craniului și ale creierului, ea putând fi mortală sau să cauzeze disabilități intelectuale.
Ministerul sănătății din Brazilia a afirmat că au fost identificate 3,893 de cazuri de microencefalie începând cu luna octombrie, atunci când autoritățile au identificat pentru prima dată o creștere a numărului de cazuri, în creștere de la 3,500. Legătura cu virusul Zika nu a fost confirmată încă, însă un număr dintre copii care au murit în urma acestei afecțiuni aveau acest virus în creier, și nicio altă explicație nu a fost găsită. Aproape 50 de nou născuți au murit din cauza microencefaliei în Brazilia iar la 5 dintre aceștia virusul a fost identificat ca prezent, au declarat oficialii ministerului de sănătate al Braziliei. Aceștia au declarat că momentan, singurul mod de a lupta impotriva acestui virus este de a elimina răspândirea lui prin exterminarea țânțarilor.
În Columbia, ministerul sănătății a sfătuit femeile să amâne sarcinile până la o perioadă de opt luni. „Facem acest apel pentru că cred că este o bună modalitate de a comunica riscurile, să informăm populația cu privire la posibilile consecințele serioase ce” a declarat Alejandro Gaviria, Ministrul Sănătății.
Anunțuri similare au fost emise și în El Salvador, Ecuador sau Jamaica. Autorițățile din domeniul sănătății din Statele Unite au atenționat femeile gravide să evite să călătorească în zonele afectate de acest virus.
Organizațiile pentru drepturile femeilor au criticat aceste recomandări, afimând că femeile din acele zone rareori aleg când anume să rămână gravide.
„Este incredibil de naiv din partea guvernului să ceară femeilor să amâne sarcinile în contextul unei țări precum Columbia, unde peste 50% dintre sarcini sunt neplanificate iar violența sexuală este prevalentă” a declarat Monica Roa, membră a unei astfel de organizații.
Sursa: BBC.news
