Home Externe Virusil Zika: doctorii brazilieni frustrați de eșecul autorităților în controlarea acestei epidemiei „explozive”

Virusil Zika: doctorii brazilieni frustrați de eșecul autorităților în controlarea acestei epidemiei „explozive”

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Cu estimări de peste 4 milioane de persoane infectate cu virusul Zika numai pe continentul American, unul dintre primii doctori din Brazilia ce au sugerat o legătură dintre acest virus și cazurile de microcefalie a vorbit despre frustările autorităților braziliene de a controla această epidemie.

Dr Adriana Melo, ce lucrează ca consultant la secția de obstetrică și ginecologie a clinicii Elpidio de Almeida Health Institute din Brazilia, a fost printre primii ce au atras atenția asupra legăturii dintre virusul Zika și creșterea alarmantă a cazurilor de microcefalie încă din noiembrie 2015.

„Am început să fiu îngrijorată la sfârșitul anului trecut când am observant o creștere în incidența cazurilor de malformație a sistemului nervos a fetușilor în examinărilor cu ultrasunete din timpul sarcinilor” a declarat aceasta pentru The Independent. „În toți cei 18 ani de când profesez medicina, nu am văzut un asemenea degradare virulentă a sistemului nervos la fetuși”.

Toți pacienții Dr. Melo au suferit de iritații roșii și mâncărimi în timpul primelor săptămâni de sarcină. Aceasta a declarat că „un fetus pe care îl monitorizam și care se dezvolta normal, a început să arate o malformație a craniului posterior și o reducere în mărime a masei craniene, în special a cerebelului”. În acea perioadă știrile cu privire la apariția virusului în Brazilia nu au fost luate în serios, fiind diagnosticate ca fiind cazuri ușoare de febra Dengue. Dr. Melo a declarat că încă din noiembrie a trimis probe de fluid amniotic către laboratoarele specializate din Rio. La două săptămâni după ce a trimis acele probe, Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat starea de urgență.

„Faptul că nu există nimic în literatura de specialitate despre legătura dinte virusul Zika și cazurile de microcefalie a îngreunat acceptarea acestei legături cauzale de către comunitatea științifică și oficialii din sănătate” a declara Dr. Melo.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au declarat săpămâna aceasta că virusul se răspândește „exploziv” și urmează să decidă într-o întâlnire săptămâna viitoare dacă este necesară declararea unei stări de urgență la nivel mondial. Directorul general al OMS a declarat la Geneva că răspândirea virusului Zika a devenit mai mult decât o amenințare serioasă. Virusul s-a răspândit în peste 20 de țări, inclusiv pe continentul european, dar este cu proeminență în țările din America de Sud și Centrală. Virusul este transmis de o specie de țănțari, care deasemenea răspândesc febra Dangue și febra galbenă.

Declararea unei stări de urgență mondială este de natură să atragă resurse suplimentare în controlarea problemei. Ultima stare de urgență a fost în anul 2014 în cazul epidemiei virusului Ebola, ce a ucis peste 11,000 de oameni în Africa. Atunci au existat critici la adresa OMS pentru lentoarea cu care a declarat starea de urgență, după ce peste 1000 de oameni muriseră deja.

Autoritățile din Statele Unite au afirmat că au deja candidați pentru un vacin împotriva acestui virus, și vor începe testele clinice pe subiecți umani la sfârșitul anului. Chiar dacă se dovedește de succes, un astfel de vacin nu va fi disponibil la scară largă decât în cel puțin doi ani de zile.

Dr. Melo s-a declarat îngrijorată de situația actuală, nu doar de lipsa unui vacin în timp scurt, ci și de condițiile climatice ce favorizează răspândirea acestui virus, mai ales în lipsa condițiilor sanitare adecvate. „Singura noastră speranță este ca femeile să dezvolte o imunitate la acest virus rapid și astfel să lupte împotriv acestei maladii astfel.”

Sursa: The Independent

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More