Home STIRI ACTUALITATE Virozele respiratorii împiedică donarea de sânge în spitalele din țară

Virozele respiratorii împiedică donarea de sânge în spitalele din țară

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Mai multe clinici de chirurgie din țară au de suferit în această perioadă din cauza lipsei de sânge. Virozele respiratorii împiedică donarea de sânge și astfel donatorii care au afecțiuni de acest gen sunt refuzați de centrele de transfuzii.

De exemplu, la Iași dintr-un număr de 80 de donatori necesari în fiecare zi pentru spitale, se mai strâng abia jumătate, iar 10 % din persoanele care vin să doneze sânge sunt refuzate pentru că au infecții respiratorii, potrivit informațiilor realitatea.net.

Cei care trec prin momente grele sunt pacienții care necesită intervenții chirurgicale și trebuie să aștepte pentru că acestea nu pot fi efectuate la timp din cauza deficitului de sânge din clinici. 

„Am fost un caz mai fericit pentru că nu am avut nevoie de prea mult sânge, dar sunt persoane care au perioadă şi mai îndelungată. Pentru un bolnav aşteptarea este foarte grea şi foarte înspăimântătoare. Când ştii că pot apărea şi alte probleme devine şi un stres”, a spus unul din pacienții care a ajuns la spital pentru că și-a fracturat tibia și a așteptat patru zile pentru a putea fi operat.

Cauza principală pentru care nu se poate efectua donarea în acest caz este administrarea unor medicamente care schimbă și calitatea sângelui.

„Luând anumite medicamente este contraindicată donarea pe o perioadă de timp şi aceasta îngreunează şi mai mult sau reduce şi mai mult numărul donărilor efective”, a adăugat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iași Lavinia Scripcaru.

 În acest județ au fost raportate săptămâna trecută aproape 7.200 de cazuri de viroze, iar medicii   spun că de vină sunt variațiile termice și atenționează populația asupra modului de transmitere.

Avertizăm populaţia că există riscul transmiterii prin inter-persoană, de la persoană la persoană prin strănut, tuse, a precizat medicul infecționist Teodor Nicolae.

Reprezentanții Centrelor de Transfuzii îndrumă populaţia să meargă să doneze sânge, întrucât conform legii, donatorii primesc tichete de masă şi zile libere, anunță Digi24.

 

Surse: digi24.ro, evz.ro, realitatea.net, ziaruldeiasi.ro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More