Un număr de 32 de senatori au depus o iniţiativa legislativă, prin care, proaspetele mămici, care merg la control în timpul sarcinii, ar putea primi articole de îmbrăcăminte şi hrană pentru bebeluşi, după ce vor fi externate din spital.
„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale”, se precizeaza in proiectul depus de o parte dintre parlamentari.
În motivarea iniţiativei legislative, se precizează că medicii recomandă până la opt controle ginecologice în timpul sarcinii. În România, două din trei femei nu fac aceste controale prenatale, rezultatul fiind un număr record de decese materne şi infantile. Mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, este dublă faţă de media UE, 9.8%, este aproape la fel ca cea din Tonga şi Samoa. Proiectul a fost pus în practică în Finlanda în anul 1938, iar 11 ani mai târziu a fost generalizat în toată ţară.
„Chiar şi după 75 de ani, «cutia finlandeză» face parte din tradiţiile importante ale ţării şi reprezintă un simbol al maternităţii. Statisticile arată că şi această «cutie finlandeză» contribuie la realizarea celei mai mici mortalităţi infantile din lume”, s-a mai precizat in motivare.