Home Actualitate Victor Grigorescu: Vor scădea din ianuarie tarifele facturilor la energia electrică

Victor Grigorescu: Vor scădea din ianuarie tarifele facturilor la energia electrică

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a făcut marţi un anunţ care va aduce bucurie tuturor românilor plătitori de facturi electrice.

Anunţul făcut la Antena 3 de către Victor Grigorescu este următorul: "Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie". Certificatele verzi au crescut după introducerea lor valoarea facturilor electrice, de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh.

Ponderea adusă de certificatele verzi se datorează faptului că marile companii mari consumatoare de energie electrică au fost "scutite" de plata unei părţi din valoarea certificatelor verzi şi astfel restul consumatorilor, cei casnici, racordaţi la energia electrică achită această parte. Din rândul acestor companii exceptate de la plata integrală fac parte: Carpat Cement, Arcelor Mittal Galaţi, Alro Slatina, Saint-Gobain, Azomureș.

De la 1 ianuarie 2016 taxa pe valoarea adăugată a fost redusă de la la 24% la 20% şi tot din ianuarie, Ministrul Energiei preconizează scăderea tarifelor la facturile electrice în medie cu 8%, consecinţă a reducerii tarifelor de distribuție şi micşorării TVA-ului. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a redus tarifele de distribuţie a energiei electrice cu cu 12% în medie la începutul anului, în 1 ianuarie. Din preţul final al facturilor tarifele de dsitribuţie reprezintă 40%. "Dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi, reducerea operată de ANRE ar fi fost de 5,5%" notează Agerpres.

"După reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie" a ţinut să precizeze Victor Grigorescu la Antena 3 vorbind despre noile reglementări în industria electrică care îi vizează în special pe consumatorii casnici.

 

Sursa: capital.ro, agerpres.ro

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..