Home Politică Guvernul va propune reactualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) pentru 2014-2020

Guvernul va propune reactualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) pentru 2014-2020

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat ,sâmbătă ,că ar trebui rediscutate funcțiile prefectului şi că Guvernul va propune Comisiei Europene reactualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) pentru 2014-2020

"Există o strategie pentru consolidarea administrației publice, cu acronimul SCAP, pentru 2014-2020. (…) Le vom propune partenerilor noștri, Comisiei Europene, updatarea acestui document care să conțină elemente mai degrabă de amendare și de completare a acestei strategii. Este o strategie care a fost (…) în spațiul public, are multe elemente să spunem moderne, are elemente care țin de o modernizare a administrației. (…) Noi am început o analiză a acestui document. Vom propune și vom negocia cu partenerii noștri updatarea lui în câteva puncte esențiale" a afirmat vicepremierul Dîncu, într-o conferință de presă susținută la Guvern.

Acesta a venit cu completarea că ar trebui lucrat la "o reconstrucție" a unor indicatori care să măsoare efectiv contribuția și progresul care se face în fiecare zonă a administrației.

"De asemenea, este problema legată de transparență și monitorizare. Guvernul condus de Dacian Cioloș va veni cu o viziune diferită, o viziune mai puțin birocratizată — unul dintre obiectivele noastre importante este debirocratizarea și atunci căutăm să lucrăm mult mai mult în zona transparenței și în zona monitorizării"

În opinia vicepresedintelui, s-a produs o dezinstituționalizare și există grave probleme de transparență.

"Ar trebui să rediscutăm funcțiile prefectului și din perspectiva tipului de funcție publică pe care o regăsește prefectul, a atribuțiilor, dar și din perspectiva tutelei administrative, adică a controlului administrativ (…). Există dezbateri în legătură cu controlul de legalitate pe care îl face prefectul asupra unor acte ale administrației locale. Această tutelă administrativă este o derogare de la autonomia locală, noi trebuie să respectăm autonomia locală. Prefectul, în legislația europeană, nu se poate pronunța asupra oportunității, mai degrabă asupra legalității și sunt foarte multe aspecte care țin de modificările pe care le vom propune noi acestei strategii pentru consolidarea administrației publice în 2014-2020. Vor fi aspecte legate de dialogul social, dialogul civic și de monitorizarea"

Guvernul va propune reactualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) pentru 2014-2020 2

Vasile Dîncu a mai menționat că este nevoie de un Cod Administrativ care să pună "ordine" în ceea ce înseamnă administrație.

 

sursa: agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More