Home Cultură Vaticanul nu susține convertirea evreilor

Vaticanul nu susține convertirea evreilor

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

   Vaticanul le cere catolicilor din întreaga lume să nu încerce să îi convertească pe evrei, insistând asupra faptului că între aceste două religii există o relație unică.

   Se pare că Vaticanul încearcă să diminueze tensiunile creștino-iudaice care au dominat ultimele secole și să îndepărteze prejudecățile care s-au înrădăcinat în acest răstimp. Documentul prin intermediul căruia se susține acest lucru a fost prezentat joi, insistându-se asupra faptului că nu este un text cu caracter doctrinal, ci "un stimul pentru viitor". Acesta este inspirat din "Nostra Aetate", o declarație privind relațiile Bisericii cu religiile necreștine promulgată la 28 octombrie 1965 de papa Paul al VI-lea. Declarația începe cu o descriere a unității originii tuturor oamenilor și cu afirmarea credinței că toți se întorc la Dumnezeu, astfel scopul lor fiind același. Totodată, documentul respinge conceptul de vină colectivă a evreilor pentru cricificarea lui Iisus.

   Noul document, intitulat "Darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile", a fost conceput de Comisia de la Vatican pentru Relaţii Religioase cu Evreii. În textul acestuia se stipulează că Vaticanul nu conduce și nu recunoaște misiunile de convertire a evreilor: "Biserica Catolică nu derulează şi nu sprijină niciun fel de activitate misionară instituţională în relaţie cu evreii. Iudaismul nu trebuie considerat pur şi simplu o altă religie; evreii sunt fraţii noștri mai mari". Se menționează și faptul că, în prezența evreilor, catolicii ar trebui să își manifeste credința "într-o manieră umilă şi sensibilă, conştientizând că evreii sunt purtătorii cuvântului lui Dumnezeu şi mai ales ținând cont de tragedia Shoah (Holocaustul)".

   În ceea ce privește chestiunea controversată a mântuirii, în document se menționează că "evreii beneficiază de mântuirea oferită de Dumnezeu, acesta fiind un punct de vedere teologic incontestabil, însă este un mister divin de neînțeles felul în care acest lucru este posibil fără acceptarea lui Iisus".

  Totodată, în text se condamnă acțiunile naziștilor împotriva evreilor, din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, și se precizează că evreii și catolicii trebuie să combată împreună toate formele de antisemitism: "Istoria ne învață unde pot duce până și cele mai greu perceptibile forme de antisemitism: tragedia numită Holocaust care a dus la anihilarea a două treimi din evreii care trăiau în Europa". Documentul nu face, însă, referire directă la Inchiziția medievală, când Biserica Catolică a persecutat evreii și i-a obligat să se convertească la creștinism.

   Documentul a fost prezentat de cardinalul Kurt Koch și de Fr Norbert Hofmann, secretarul Comisiei de la Vatican pentru Relații Religioase cu Evreii, acestora alăturânduli-se doi reprezentanți ai evreilor, Rabbi David Rosen și Dr Ed Kessler.

SURSA: bbc.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More