Home Cultură Unul dintre cei mai mari inventatori a decedat anul acesta la 96 de ani

Unul dintre cei mai mari inventatori a decedat anul acesta la 96 de ani

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

La data de 27 ianuarie 2016, Arthur Fischer, cel care a inventat diblul de plastic pentru holşuruburi, a decedat. Fischer Group, compania sa a făcut anunţul oficial.

Inventatorul german, Arthur Fischer s-a remarcat prin faptul că a înregistrat peste 1.100 de brevete de invenţie şi timp de 70 de ani de carieră a fost de folos oamenilor obişnuiţi inventând diverse soluţii pentru problemele lor tehnice. El este cel care poate fi numit "părintele bliţului" foto deoarece a inventat primul bliţ sincronizat pentru o cameră foto. Acest lucru s-a întâmplat în 1947, când a dorit să o fotografieze pe fiica sa nou-născută şi după ce a inventat mecanismul sincronizat care să declanşeze bliţul a înregistrat primul său brevet, potrivit Gândul.

Presa internaţională, printre care NYtimes, relatează mult despre cariera celui care a fost unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii, cu mai multe invenţii chiar decât Thomas Edison, care a avut 1.093 de brevete înregistrate.

Arthur Fischer are în palmares printre invenţiile sale cele mai cunoscute: diblul de plastic pentru holţşuruburi; suporturile pentru pahare cu capace retractabile, kiturile de modelism Fischertechnik; duzele de ventilaţie şi un material special comestibil, pentru modelare, realizat din amidon. În anul 2014 munca sa a fost răsplătită cu premiul European Patent Office, potrivit aceleeaşi surse. În ţara sa natală, Fischer a devenit celebru pentru invenţia kiturilor ştiinţifice Fischertechnik, care au fost oferite cadou clienţilor săi la început, în anul 1964, dar au ajuns să fie comercializate la scară largă după ce au devenit cunoscute şi apreciate.

Aceste kituri sunt seturi de piese din nylon, cu motoare electrice şi celule fotosensibile, pe care elevii şi cei pasionaţi le foloseau pentru a construi maşinării iar roboţi şi inginerii le utilizau la machete, conform Gândul.  Arthur Fischer, născut în Tumlingen la data de 31 decembrie 1919, a fost fiul unui croitor şi a unei muncitoare care se ocupa cu apretarea hainelor. Părinţii săi au fost cei care au încurajat talentele tehnice ale lui Arthur şi l-au îndrumat spre cursurile unei şcoli vocaţionale, însă la vârsta de doar 13 ani a renunţat la această şcoală şi a devenit ucenicul unui lăcătuş. 

Arthur Fischer a fost căsătorit cu Rita Gonser, care a decedat în anul 2013, şi au avut împreună un fiu şi o fiică. Printre ultimele invenţii ale lui Fischer se numără un dispozitiv cu care se poate tăia partea de sus a unui ou de orice mărime.

 

Sursa: gândul.info, dcnews.ro, n-tv.de

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More