Home Economic Un proiect de lege vrea să schimbe regulile după care băncile dau credite bancare

Un proiect de lege vrea să schimbe regulile după care băncile dau credite bancare

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Un proiect al ANPC ( Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) propune Proiectul de Lege privind creditele bancare garantate cu bunuri imobile.

Cu ajutorul Fişei Europene de Informaţii Standardizate (FEIS), creditorul trebuie să ofere informaţii persoanei care vrea să încheie un contract de credit, aceste informaţii sunt personalizate şi i se oferă posibilitatea celui care doreşte un credit bancar de a compara produsele de credit disponibile pe piaţă şi de a decide în termen de cel puţin 15 zile dacă încheie sau nu contractul cu banca.

Proiectul propus de ANPC spre consultare are reglementări precum: "

Art. 11. – (1) Creditorul şi, dacă este cazul, intermediarul de credite oferă consumatorului informaţiile personalizate de care acesta are nevoie pentru a compară produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauză dacă să încheie sau nu un contract de credit. (2) Informaţiile sunt oferite: a) fără întârzieri nejustificate, dar nu mai mult de 10 zile, după ce consumatorul a furnizat informaţiile necesare cu privire la nevoile sale, situaţia sa financiară şi preferinţe; b) în timp util înainte că orice consumator să fie obligat printr-un contract de credit sau o oferta, dar nu mai puţin de 15 zile, astfel încât consumatorul să aibă suficient timp pentru a compară ofertele, a evalua implicaţiile acestora şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauză."

Deasemenea în aliniatul 4 şi 5 scrie:"(4) Durata menţionată la alin. (2) lit. b) este o perioadă de reflecţie înainte de încheierea contractului de credit. (5) În cadrul perioadei de reflecţie: a) informaţiile cuprinse în FEIS nu pot fi modificate şi reprezintă un angajament ferm pentru creditor; b) oferta este fermă pentru creditor; c) consumatorul poate acceptă oferta în orice moment pe parcursul perioadei de reflecţie. În această situaţie, consumatorul renunţă în mod expres, în scris, la utilizarea perioadei de reflecţie".

În cazul în care nu se ajunge la semnarea contractului de credit este interzis să perceapă creditorul un comision de analiză dosar, conform propunerii din aliniatul 13 al Proiectului de Lege.

 

Sursa: Gândul.info, Creditconsilier.ro

 

 

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More