Home Politică Un nou proiect de Lege depus la Senat cere pedeapsa cu închisoarea pentru defăimarea ţării

Un nou proiect de Lege depus la Senat cere pedeapsa cu închisoarea pentru defăimarea ţării

by Mircea Marinescu
1 minute timp de citit

Un grup de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege, care solicită reintroducerea unei infracţiuni care în prezent nu este incriminată, în Codul Penal.

Iniţiatorii proiectului sunt parlamentari din partidele PSD, PC şi UNPR, care au scris în proiectul de Lege că doresc reintroducerea infracţiunii de ''defăimare a ţării sau a naţiunii' în Codul Penal.

"Aceste manifestări secesioniste şi iredentiste, aceste instigări la crima de leznaţiune nu fac parte din sfera dreptului la liberă expresie, ci pot fi considerate acte pregătitoare care pun în pericol securitatea naţională. (…) Suntem în situaţia în care Codul Penal al României pedepseşte infracţiuni cu un pericol social foarte redus cum este «abuzul de încredere» în timp ce crimele de leznaţiune sunt pedepsite cu o banală amendă contravenţională", argumentează iniţiatorii proiectului, citaţi de către Mediafax.

Infracţiunea de defăimare a ţării sau a naţiunii române manifestată prin acţiuni publice, ar putea fi pedepsită cu închisoarea de la minim 6 luni la 3 ani.

Parlamentarii invocă în proiectul de Lege depus la Senat, la partea cu expunerea de motive, evenimentele de la 1 decembrie 2015, când a fost dejucat atentatul plănuit de un bărbat, membru al unei mişcări maghiare extremiste, la Târgu Secuiesc pentru Parada de Ziua Naţională a României. Deasemenea iniţiatorii proiectului invocă "faptul că tot mai mulţi cetăţeni de alte etnii consideră Ziua naţională a României ca zi de doliu sau că personaje istorice au fost spânzurate simbolic".

 

Sursa: mediafax.ro, wall-street.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More