Sancțiunile internaționale la care era supus Iranul au fost ridicate după ce agenția de monitorizare pe energie atomocă a Natiunilor Unite (IAEA) a anunțat că Iranul a respectat termenii acordului semnat în iulie anul trecut cu privire la reducerea programului său nuclear. Ca parte a acestui acord, Iran trebuia să-și reducă drastic numărul centrifugelor și să dezmembreze reactorul de apă grea din aproprierea localității Arak, ambele putând fi folosite în teorie la crearea de arme nucleare.
Anunțul a fost salutat de liderii Iranului și al celor șase puteri ce au negociat înțelegerea din iulie. Aceștia au fost prezenți la Viena, de unde au salutat noul pas diplomatic. Președintele Iranului Hassan Rouhani a catalogat acest moment ca o „victorie glorioasă pentru răbdătoarea națiune a Iranului”, în timp ce secretarul de stat american John Kerry, a declarat că „astăzi, Statele Unite și aliații noștrii din Orientul Mijlociu, împreună cu întreaga lume, sunt mai sigure pentru că amenințarea armelor nucleare a fost redusă.” John Kerry a recunoscut faptul că Teheranul a făcut pașii necesari pentru a-și schimba natura programului nuclear.
În mesajul adresat Parlamentului Iranian, președintele Hassan Rouhani a declarat că „în implementarea acestui acord toată lumea este mulțumită, mai puțin Zioniștii, cei ce doresc o confruntare militară, cei ce cos un dezacord între națiunile islamice și extremiștii din SUA. Restul sunt fericiți.”
Cum era de așteptat, Israelul s-a arătat sceptic față de ridicarea sancțiunilor economice impuse Iranului. „Iranul continuă să aspire la posesia armelor nucleare, iar comunitatea internațională nu trebuie să fie orbită de optimismul raportului IAEA” a afirmat ambasadorul statului Israel la Națiunile Unite, Danny Danon. „Ridicarea sanțiunilor va ușura mecanismle prin care grupările teroriste susținute de către Iran operează în regiuni, iar Israelul va continua să monitorizeze activitatea nucleară și teroristă a Iranului” a continuat acesta. Și purtătorul de cuvând al liderului grupului republicanilor, Paul Ryan, a declarat că „de astăzi, administrația Obama va începe ridicarea sancțiunilor economice statului care este principalul sponsor al terorismului în lume.”
În schimb, ministrul de externe al guvernului Marii Britanii a declarat că „ani întregi de răbdare și diplomație persistentă, plus o parte tehnică dificilă, au ajuns să dea rezultate acum când punem în practică acest acord.”
Numai câteva ore mai devreme a fost făcută publică știrea conform căreia Iranul l-a eliberat pe reporterul cotidianului Washington Post, Jason Rezaian, împreună cu alți trei prizonieri într-un aparent schimb de prizonieri cu Statele Unite.
Analiștii afirmă că ridicarea sanțiunilor și intrarea pe piață a Iranului, cel de-al patrulea producător de petrol mondial, va conduce la o scădere și mai accelerată a prețului țițeiului până sub valoarea de 20$ pe baril. Vineri prețul acestuia ajunsese la valori de sub 30$, un minim al ultimilor 12 ani.
Sursa: Al Jazeera, BBC.