Home STIRI ACTUALITATE Un copil de 10 ani din UK fără niciun rinichi aşteaptă de 9 ani un transplant de organe

Un copil de 10 ani din UK fără niciun rinichi aşteaptă de 9 ani un transplant de organe

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Matthew Pietrzyk, băiatul de zece ani din UK care trăieşte fără niciun rinchi se află pe lista de aşteptare pentru transplant de organe de nouă ani. Mama acestuia aşteaptă ca viaţa să-i fie salvată şi face apel la oameni cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului să se înscrie pe lista potenţialilor donatori, potrivit NHS (Serviciul Naţional de Sănătate) din UK.

Matthew este unul din cei 65 de copii din Marea Britanie care aşteaptă donarea unui rinichi nou, conform cifrelor publicate de către Serviciul Naţional de Sănătate, Sânge şi Transplant (NHSBT) pentru a marca Ziua Mondială a Rinichiului, 10 martie 2016.

Peste 900 de copii au fost pe lista de așteptare pentru un rinichi nou în ultimul deceniu. În medie, cei sub 18 ani așteaptă aproximativ 316  zile pentru a li se face un transplant de rinichi de la un donator decedat, conform informaţiilor publicaţiei independent.co.uk.

În prezent, 22 de milioane de oameni din Marea Britanie sunt deja pe Registrul NHS (Serviciul Naţional de Sănătate) pentru donare de organe, iar fiecare persoană poate salva până la nouă sau mai multe vieţi, anunţă NHS.

Băiatul în vârstă de zece ani a fost diagnosticat cu un sindrom congenital când a fost mic şi din cauza aceasta rinichii săi au început să nu mai funcționeze normal. El este conectat în permanenţă la aparatele de dializă, pentru că i-au fost eliminaţi ambii rinichi şi în starea lui trebuie să ia 18 comprimate pe zi pentru a rămâne în viaţă. Mama sa i-a donat un rinichi când avea numai un an, însă din pacate a trebuit să fie îndepărtat din cauza unor complicaţii. Aceasta se străduieşte să-i ofere o viaţă cât de cât normală, chiar dacă trece prin momente dificile pentru că nu este liber să aibă activităţi precum fraţii şi prietenii săi. Îi place foarte mult fotbalul, dar în loc să fie înconjurat de mingi pe teren, este înconjurat zi de zi de aparate medicale, medicamente şi restricţii alimentare.

,,Cu zeci de copii și mii de adulți care au nevoie disperată de un transplant de rinichi, şi multe cazuri care aşteaptă pentru alte organe avem nevoie de oameni să spună celor dragi care doresc să fie  donatori de organe că pot să se  înregistreze în registrul pentru donare de organe al NHS'',  a declarat Sally Johnson, director NHSBT pentru publicaţia The Independent.

Apelul mamei lui Matthew pentru înscrierea oamenilor în registrul de donatori NHS a venit după ce un designer a scris o scrisoare emoţionantă pe blog pentru copilul căruia i-a fost donată inima fratelui său. Jason Longhurst a povestit despre modul în care fratele său, Eric a fost lovit de un camion atunci când traversa strada, iar mai târziu a murit.
El [donând inima] a făcut ceea ce ar fi dorit, fiind persoana care a fost, iar dacă ești copilul norocos care are inima lui, ar trebui să știi la ce te poți aștepta.
"Noi îţi mulțumim pentru că inima lui bate în interiorul tău. Datorită ţie, o parte din el este încă vie'', sunt câteva rânduri din scrisoarea ,,Pentru copilul care poartă inima fratelui meu''.


Surse: independent.co.uk, medium.com.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More