Home Politică Ultimele alegeri electorale au lăsat cu datorii mari trei partide

Ultimele alegeri electorale au lăsat cu datorii mari trei partide

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Marile partide parlamentare, PSD, PNL, fostul PDL au un volum al cheltuielilor mai mare decât veniturile declarate, şi începând cu anul 2012 bilanţul anual al fiecărui partid menţionat a raportat datorii mai mari de 10 milioane de lei.

În ultimii patru ani s-au înregistrat, conform informaţiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice datorii de peste 12 milioane de euro către creditori. Potrivit IPP "în anul 2014, cheltuielile făcute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decât veniturile încasate, iar cele făcute de fostul PDL au depăşit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali" se arată în comunicatul publicat de mediafax.

Datoriile înregistrate în timpul alegerilor electorale de către marile partide trebuie returnate inclusiv către bugetele publice, însă la ultimele alegeri parlamentare şi locale PSD, PNL, şi fostul PDL au acumulat datorii de peste 54 de milioane de lei, neachitate în prezent. 

Informaţiile publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice provin dintr-o analiză a Institutului de Politici Publice, bilanţ care s-a realizat din perspectiva alegerilor viitoare din anul electoral 2016.

În analiza publicată, IPP mai face o precizare legată de modificarea adusă în 2015 la legea finanţării partidelor, Legea 113/2015: "Legea dă libertatea partidelor ca, după ce primesc donaţii până la limita permisă de lege, să se împrumute de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleaşi!) cu încă pe atât, dublându-şi astfel veniturile. Mai mult, reglementările nearticulate au scăpat din vedere să impună interdicţia asupra împrumuturilor de bani către partide de la persoane fizice sau juridice străine aşa cum este ea prevăzută în cazul donaţiilor''.

Aceeaşi sursă citată de Mediafax notează că "aceste noi reglementări permit partidelor să îşi protejeze banii primiţi de la bugetul de stat printr-o prevedere care spune că subvenţiile acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi NU sunt supuse executării silite prin poprire''.

 

Sursa: mediafax

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More