Home Externe Ucraina a interzis funcţionarea unui partid

Ucraina a interzis funcţionarea unui partid

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

O instanţă de la Kiev a interzis Partidul Comunist în Ucraina, după o cerere depusă în acest sens de către Ministerul Justiţiei în 2014.

O instanţă administrativă de la Kiev a dat un comunicat prin care anunţă: "'Tribunalul a dat satisfacție cererii Ministerului de Justiție al Ucrainei, interzicând activitățile Partidului Comunist în Ucraina". 

Conform declaraţiilor oficiale, Partidul Comunist are interdicţie de a mai participa în alegeri, deşi Partidul nu a obţinut din octombrie 2014 niciun loc în parlament în urma alegerilor din anul respectiv, fapt care s-a întâmplat pentru prima dată după proclamarea independenţei Ucrainei. "Este ilegal. Ne vom lupta. Vom face apel și ne pregătim să prezentăm documente la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului" a fost reacţia liderului Partidului Comunist ucrainian, Petro Simonenko.

Anul acesta în luna mai, preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko a promulgat legi noi ce interzic orice tip de propagandă fascistă şi comunistă în Ucraina, pe fondul instalării la putere a forţelor pro-occidentale. Legile noi interzic inclusiv simbolurile sovietice care încă sunt prezente pretutindeni în fosta republică URSS.

Amnesty International, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a condamnat decizia instanţei de la Kiev, numind-o drept o 'încălcare flagrantă a libertății de expresie și asociere". Prin responsabilul pentru Europa şi Asia, John Dalhuisen, organizaţia a declarat că acest fapt: " creează un precedent periculos. Prin acest gest, Ucraina face un pas înapoi, nu înainte, pe calea reformelor și a unui mai mare respect pentru drepturile omului".

El a mai subliniat că "această decizie poate fi considerată de apărătorii ei un mod de a gestiona vestigiile nefaste ale trecutului sovietic, însă ea face exact contrariul, recurgând, în același stil, la măsuri draconice menite să sufoce orice disidență". Autorităţile ucrainiene luptă în prezent împotriva separatiştilor proruşi iar promulgarea noilor legi ce interzic comunismul şi fascismul pe teritoriul ţării are ca sop ruperea definitivă a Ucrainei de trecutul sovietic.

În estul rebel al Ucrainei conflictul a avut drept rezultat din aprile 2014 aproape 9 000 de morţi, iar secţiile locale ale Partidului Comunist au fost acuzate de către forţele de ordine de colaborare cu rebelii. La începutul lunii septembrie a acestui an s-au oprit brusc cele peste 18 luni de lupte desfăşurate între insurgenţii proruşi, acuzaţi că sunt susţinuţi de Rusia, şi forţele guvernamentale din Ucraina iar cele două părţi au convenit asupra unui nou armistiţiu.

 

SURSA: agerpres.ro

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More