Home Externe Turcia și sponsorizarea construcțiilor de moschei în țările vecine

Turcia și sponsorizarea construcțiilor de moschei în țările vecine

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Turcia pare a avea o strategie politică prin spozorizarea construcțiilor de moschei, în țările vecine precum România sau Albania, pentru sporirea prestigiului și a puterii, și în special pentru a proiecta imaginea de lider al lumii islamice.

Ultima din această serie de proiecte este o mega-moschee ce se înalță pe strada George W. Bush din Tirana, capitala Albaniei și care este proiectată să devină cea mai mare moschee din Balcani. Diyanet, instituția cu afaceri religioase din guvernul turc, a sponsorizat construcția a peste 100 de astfel de moschei în peste 25 de țări. În Bosnia, Kosovo,Gaza, Filipine sau chiar și Somalia, aceasta a ajutat la restaurarea multor lăcașuri islamice distruse de războaie sau dezastre naturale. Proiectele în derulare momentan au un buget de peste 200 milioane dolari americani, iar oficialii din Diyanet afirmă că aceste fonduri provin în totalitate din donații private.

Criticii afirmă că aceasta este o strategie a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, prin care se încearcă revitalizarea imaginii și moștenirii culturale din fostele teritorii ale Imperiului Otoman. Însă, în Albania, opinia populară vede cu simpatie aceste eforturi, mai ales că în timpul perioadei comuniste populația musulmană nu a avut voie să-și construiască lăcașuri de cult, spre deosebire de creștini de exemplu. Iar mulți analiști văd cu ochi buni influența islamică a Turciei, ca un bun contr-balans pentru islamul militant. Conform liderului spiritual al musulmanilor din Tirana, Muftiul Ylli Gurra, aproximativ 150 de albanezi musulmani s-au alăturat Statului Islamic în Siria. El dă vina pe fundațiile militante salafiste sponsorizate de monarhiile din Golf în anii 90 pentru această influență.

Există și un motiv intern al interesului autorităților turce pentru această politică, și anume conflictul relativ recent dintre Erdogan și mișcarea Gullen. Aceștia au fost aliați până în urmă cu doi ani de zile, când președintele turc a acuzat liderii acestei mișcări de orchestrarea scandalului de corupție în care a fost implicat el și alți lideri ai partidului sau AK. În 2015, în cadrul unei vizite în Albania, Recep Erdogan a cerut autorităților locale să închidă școlile guleniste, însă a fost refuzat.

Există și o latură puțin grandomană a acestei politici însă, vizând locuri unde legăturile cu trecutul otoman sunt mai greu de stabilit. În 2014, Dl. Erdogan a sugerat că Cuba a fost inițial colonizată de musulmani, cu mult timp înainte de a fi descoperită de Christopher Columbus, și a inițiat un plan de construire a unei moschei acolo. O altă moschee se află în construcție în Haiti. Profesorul Kerem Oktem este de părere că această politică are la bază „ideea că Turcia ar trebui să fie liderul întregii lumi musulmane”.

Sursa: The Economist.

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More