Home Politică Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloș la Consiliul European este inoportună

Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloș la Consiliul European este inoportună

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Delegarea la Consiliul European a premierului Dacian Cioloș este inoportună și arată o fugă de responsabilitate din partea președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că principala tematică a reuniunii este legată de politica externă, a declarat președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, marți, într-o conferință de presă la finalul Comitetului Executiv Național al formațiunii.

"Mișcarea Populară atrage atenția asupra faptului că acest Consiliu este dedicat politicii externe. Consiliul European de iarnă are ca principală tematică politica externă. În această situație, delegarea participării către prim-ministrul Dacian Cioloș este inoportună și arată că domnul președinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil" a afirmat fostul președinte.

Băsescu a adăugat că există o serie de dezavantaje ale prezenței premierului la Consiliul European.

"Acolo ai nevoie de un om care să aibă un mandat extrem de flexibil, pentru că poți să-ți atingi obiectivul pe o temă, poți să ratezi obiectivul pe o altă temă, dar trebuie să ai capacitate de negociere. (…) Un premier cu un mandat scris are mici posibilități de negociere. Cred că este o greșeală, mai ales că există o temă extrem de sensibilă, de fapt sunt două teme foarte sensibile"

Potrivit acestuia, la Consiliul European se va discuta și despre "Brexit", adică amenințarea Marii Britanii cu ieșirea din Uniunea Europeană.

"Eu știu povestea lui David Cameron legată de condițiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piața forței de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetățenilor europeni din alte state care vin și muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care-l acordă britanicilor, ceea ce, iarăși, este de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit. Deci, este o temă extrem de sensibilă și cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat foarte puternic din acest punct de vedere, pentru a apăra în primul rând cetățenii români și pe urmă interesele Marii Britanii"

Traian Băsescu a spus, pe de altă parte, că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie.

"Și eu cred că exigențele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât cele legate de libera circulație a forței și drepturile egale ale cetățenilor europeni pe teritoriul celorlalte țări atunci când vine vorba de sprijinul social, de ajutoarele sociale"

Fostul președinte a dat ca exemplu în acest sens faptul că Marea Britanie are un sistem de discount la contribuțiile la bugetul UE.

"Se poate compensa aici cu atât mai mult, cu cât la ultimul exercițiu bugetar Marea Britanie a primit o diminuare a acestui discount. Deci, sunt multe alte zone în care se poate negocia, reducerea contribuției financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetățenilor. Pentru că asta ar afecta cetățenii români în mod consistent. Și România nu poate accepta o astfel de abordare"

Președintele Mișcarii Populare nu exclude posibilitatea ca la Consiliul European să se discute și despre "crearea sistemului automat de repartizare a migranților".

Traian Băsescu Delegarea lui Cioloș la Consiliul European este inoportună 2

"Adică să rămână în sarcina Comisiei Europene repartizarea numărului de migranți pentru fiecare țară. Iarăși, lucru inacceptabil și România trebuie să aibă o opoziție totală față de un asemenea sistem, care nu ar mai fi un sistem de consultare cu țara care urmează să primească migranți, ci, pur și simplu, un anunț făcut de Jean-Claude Juncker și, eventual, o adresă. (…) Aici riscurile sunt majore iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero"

 

sursa agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More