Home STIRI ACTUALITATE Tehnică anestezică extraordinară la Spitalul Clinic Colentina. Pacientă trează în timpul operaţiei pe creier

Tehnică anestezică extraordinară la Spitalul Clinic Colentina. Pacientă trează în timpul operaţiei pe creier

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

O echipă de medici de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti a efectuat o intervenţie neurochirurgicală printr-o tehnică anestezică formidabilă în cazul unei femei de 48 de ani care suferea de tumoră cerebrală. Aceasta a fost conştientă pe parcursul operaţiei, a vorbit, a râs şi a desenat pe hârtie, potrivit celor spuse de medici. 

Pacienta fusese diagnosticată cu o tumoră în aria motorie primară, aria senzitivă primară şi aria care deserveşte percepţia hemispaţială, conform unui comunicat de presă. Medicii neuroanestezişti i-au facut la început anestezie generală intravenoasă, iar apoi ea a fost trezită şi operaţia s-a desfăşurat în continuare timp de patru ore..

„Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primeşte iniţial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi începe intervenţia chirurgicală. Când se ajunge la formaţiunea tumorală, adică după 20-30 de minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă şi a efectuat diferite teste de evaluare a funcţiilor motorii şi senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite" a declarat  dr. Lelia Iliescu.

Cheltuiala operaţiei nu a fost suportată de pacientă, ci a fost decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Perioada intraoperatorie, pregatirea preoperatorie şi urmărirea postoperatorie se desfăşoară în cadrul unei structuri noi, specializate, care a fost inaugurată acum un an la Spitalul Clinic Colentina, aşa cum se arată pe site-ul gandul.info.

Conform informaţiilor oferite pentru Mediafax, la această intervenţie extraordinară, premieră pentru sistemul public de sănătate din România, au participat neurochirurgii Dr. Ionut Gobej şi Dr. Dorin Bica, precum şi medicul neurolog Dr. Laura Crăciun, împreună echipele de asistenţi medicali şi restul personalului secţiilor de terapie intensivă, neurochirurgie şi bloc operator.

 

 

 

Surse: gandul.info, news.ro, mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More