Home Cultură Tabloul găsit în podul unei case este un Caravaggio estimat la 137 milioane $, consideră experții

Tabloul găsit în podul unei case este un Caravaggio estimat la 137 milioane $, consideră experții

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Un tablou descoperit în podul unei case din Sud-Vestul Franței în urmă cu doi ani a fost atribuit maestrului italian Caravaggio de către experții privați ce au analizat și restaurat pictura, și au catalogat descoperirea acestei lucrări drept un moment important în istoria artei.

Opera, ce prezintă eroina biblică Judith decapitând un general Asirian, a fost descoperită de proprietarii unei case de lângă orașul Toulouse, în timp ce investigau o scurgere de apă. Valoarea ei estimată este în jur de 137 milioane $, a afirmat Eric Turquin, unul dintre experții ce au analizat pictura.

Se crede că tabloul a fost pictat în Roma, între anii 1604-1605, de către Michelangelo Merisi, cunoscut sub numele de Caravaggio, și se prezintă în condiții foarte bune în ciuda faptului că a stat în acel pod peste 150 de ani, a afirmat Eric Turquin.

„Un pictor este ca noi, are anumite particularități, și în acest tablou avem toate particularitățile lui Caravaggio. Nu chiar toate, dar multe dintre ele – suficiente să fim siguri că aceasta este opera lui, aceasta este mână unui mare artist”, a declarat pentru Reuters, Eric Turquin. Are „lumina, energia sunt tipice lui Caravaggio, fără îndoială, executate cu o mână sigură și un stil ce fac acest tablou autentic”, a mai afirmat acesta în fața reprezentanților presei.

Deși unii experți se înnoiesc de autenticitatea operei, Eric Turquin a obținut susținerea unuia dintre cei mai importanți experți în opera lui Caravaggio, Nicola Spinoza, fostul director al muzeului din Napoli. În expertiza lui, citată de Agence France-Press, acesta afirmă: „Trebuie să recunoaștem opera în cauză ca un original autentic al maestrului lombard, aproape sigur identificabilă astfel, chiar dacă nu avem alte dovezi tangibile sau irefutabile”.

„Proprietarii tabloului nu au avut nicio idee despre existența lui până când nu s-au dus în podul casei pentru a acoperi o gaură în acoperiș. Este chiar incredibil”, a completat acesta.

Autoritățile din Franța au pus o interdicție asupra tabloului, pentru a preveni înstrăinarea acestuia și a permite muzeelor naționale achiziționarea acestuia. Experții de la Muzeul Louvre investighează deja pictura de trei săptămâni.

Un documentar despre viața și opera lui Caravaggio puteți urmări aici.

Sursa: Reuters, The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More