Home STIRI ACTUALITATE Magazinele alimentare riscă amenzi de 150.000 de lei dacă nu vând mai multe produse românești

Magazinele alimentare riscă amenzi de 150.000 de lei dacă nu vând mai multe produse românești

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Producătorii de produse locale au ocazia să se bucure odată cu aprobarea legii supermarketurilor de Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților ce urmează să fie votată în plen. Magazinele riscă să primească amendă de 150.000 de lei, sau chiar să fie închise dacă nu vând mai multe produse autohtone.

 

Este vorba de amenzi pentru lanțurile de magazine care nu vând produse proaspete, cum ar fi lactatele, carnea, ouăle, alimente ce ar putea fi aduse de un producător român în maxim trei zile, după cum informează Digi24. 

 Odată cu votarea legii, autoritățile pot chiar să închidă magazinele pentru o perioadă de  până șase luni în cazul în care se solicită producătorilor comisioane și dacă se facturează anumite servicii cum sunt taxele de raft.

Administratorii magazinelor nu sunt de acord cu prevederea legată de eliminarea taxelor de raft și consideră că acestea reprezintă costurile de promovare a alimentelor. Totuși, în document nu este prevăzută închiderea magazinelor și la sfârșitul săptămânii. 

Mai mult,  a fost dezbătută și problema etichetelor pentru produse din carne, adică dacă trebuie notat pe ambalaj procentul de carne cu proveniență din România, sau din import, însă comisia nu a dat undă verde acestei idei.

 Supermarketurile vor fi verificate de autorități care sunt stabilite printr-o Hotărâre de Guvern iar cuantumul produselor românești va fi hotărât prin ordin de ministru potrivit sursei menționate mai sus.

Legea supermarketurilor va fi trimisă în plen și după vot va intra în vigoare la 60 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial, notează activenews.ro.

 

Surse: digi24.ro, activenews.ro, observator.a1.ro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More