Home Economic Subvenţiile pentru crescătorii de animale se vor acorda începând cu luna mai

Subvenţiile pentru crescătorii de animale se vor acorda începând cu luna mai

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat marţi că fermierii care deţin numai animale, vor primi subvenţiile de la stat începând cu data de 25 mai. Faţă de anii precedenţi, subvenţiile se dau cu întârziere.

Vestea bună este că sumele acordate pot ajunge la 500 de euro pe cap de vacă, potrivit declaraţiei făcute de Ministrul Agriculturii la conferința PRIA Agriculture, la care a participat marţi. Cuvintele lui Irimescu au fost: "Asta este vestea mai puțin bună, că începem la 25 mai, însă vestea bună este că la bovine, cel puțin, România va avea subvenții foarte mari. Am discutat chiar zilele trecute cu Comisia Europeană și putem ajunge teoretic, posibil și practic, chiar către 500 de euro la sprijinul cuplat în zootehnie pe cap de vacă. Nu intru în amănunte de ce și cum, dar, repet, sumele vor fi foarte bune. Cert este că în viitor nu vor mai fi nici întârzieri."

Conform regulamentelor europene, subvenţiile pentru ambele sectoare, vegetal şi animal, trebuie acordate fermierilor până la termenul limită care este 30 iunie 2016, însă primele plăţi vor merge spre sectorul vegetal şi sunt programate să înceapă pe data de 8 aprilie.  Achim Irimescu a afirmat că, garantează respectarea termenului pentru plăţile crescătorilor de animale, şi că în cel mai scurt timp se vor face aceste plăţi.

"Inițial, conform unei interpretări pe fermierul activ, am vrut să scoatem accesul pe pășuni al asociațiilor și cooperativelor, iar, ulterior, am studiat mai pe îndelete ce se întâmplă și am ajuns la concluzia că vom permite accesul în continuare, pentru că este nevoie de acele cooperative constituite cu bune intenții, pentru a face ceva pentru membrii cooperativelor, și asta ne dorim cu toții. Am mai spus că un Anuar al cooperativelor din anul 1938 arată că erau peste 500 de cooperative mari în România, în agricultura de atunci", a mai precizat Ministrul făcând referire la accesul pe păşuni care va fi facilitat cooperativelor şi asociaţiilor care nu s-au constituit doar pentru banii europeni.

 

Sursa: adevarulfinanciar.ro, agerpres.ro, foto mediafax

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More