Home STIRI ACTUALITATE Studiu: „Deșeurile plastice din oceane vor depăși cantitatea de pește până în 2050”

Studiu: „Deșeurile plastice din oceane vor depăși cantitatea de pește până în 2050”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Într-un raport al Fundației Ellen MacArthur, lansat marți la forumul economic din Davos, se trage un semnal de alarmă asupra cantității imense de deșeuri plastice din oceanele planetei, estimate să depășească chiar și masa de pește până în anul 2050.

Producția de mase plastice a crescut de 20 de ori comparativ cu anul 1964, ajungând la 311 m tone în 2014. Se estimează că se va dubla din nou în următorii 20 de ani și se va tripla până în 2050. Industria plasticului va consuma peste 20% din întreaga producție de petrol în următorii 35 de ani, de la 5% cât este acum, se afirmă în raport.

Cu toate că există o cerere în creștere pentru plasticele reciclate, doar efectiv 5% din masa plastică este reciclată, 40% ajung în gropile de gunoi iar 30% în ecosistemele sensibile cum sunt oceanele planetei.

O cantitată enormă de masă plastică a ajuns deja în mări și oceane, ce reprezintă deja o cauză a problemelor ecologice, după decenii întregi de indiferență ce continuă și în prezent. Conform raportului acum, cca. 8m de tone de plastic se aruncă în aceane la fiecare minut, o cantitate ce va crește de patru ori până în anul 2050 dacă nu se iau măsuri. „Într-un scenariu în care lucrurile nu se schimbă radical, estimăm că în aceane va exista o tonă de plastic pentru fiecară tonă de pește până în anul 2025, și până în anul 2050, mai multă masă de plactic decât cea de pește” se afirmă de autorii studiului.

O plasă de plastic ce ajunge în apele mării se poate descompune acolo, în special în apele calde ale oceanelor, dar în acest proces chimicale toxice sunt emise și sunt consumate de fauna marină, ajungând astfel în lanțul alimentar uman. Ce se întâmplă cu rezidurile plastice ce ajung pe fundul oceanelor, încă nu se știe sau ce impact are asupra ecosistemelor marine sau biodiversității.

„Plasticul este materialul de bază al economiei moderne, cu calități de neegalat. Pe de altă parte este și materialul ultim de unică folosință. Aceste volume uriașe de deșeuri plastice generează însă costuri enorme. Refolosirea plasticului trebuie să fie regândită din perspectivă economică, să fie transformată într-o resursă valoroasă” a declarat Dr Martin R Stuchtey, unul din autorii studiului.

Raportul conclude că momentan industria plasticului nu este deloc pregătită să abordeze această problemă.

Prețul petrolului scăzut are un efect negatic sub acest aspect. La un preț de sub 30$ pe baril nu mai este viabil economic să recicleze deșeurile de masă plastică comparativ cu folosirea țițeiului crud.

Sursa: The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More