Home STIRI ACTUALITATE Stresul poate fi contagios, precum căscatul

Stresul poate fi contagios, precum căscatul

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Un studiu american recent a dus la concluzia că stresul poate fi contagios, chiar prin simpla observare a unei persoane stresate.

Cercetătorii de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota au efectuat recent un studiu în care au măsurat printr-o procedură experimentală nivelul cortizolului (hormonul stresului). Participanţii incluşi în studiu erau solicitaţi în prima fază a experimentului să rezolve probleme de matematică în timp ce dădeau şi interviuri cu cercetătorii. În a doua fază a experimentului au fost studiate persoanele care priveau participanţii la studiu printr-un geam de sticlă, în timpul cât aceştia rezolvau cerinţele.

Rezultatele culese de cercetători au arătat că 95% dintre participanţii supuşi situaţiei de stres în care trebuiau să facă două lucruri în acelaşi timp au avut nivelul cortizolului crescut, însă ceea ce i-a surprins pe cercetătorii americani a fost faptul că o treime dintre spectatorii de la geamul de sticlă au avut nivelul de cortizol crescut în timpul experimentului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că şi stresul ar putea fi contagios prin simpla observare a unei persoane aflate într-o situaţie stresantă iar în cazul partenerilor de viaţă nivelul cortizolului creşte la 40%. În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au observat că 24% dintre persoanele care au urmărit un filmuleţ ce reprezenta o situaţie stresantă au resimţit că s-a declanşat starea de stres şi la ei.

Un alt studiu efectuat la Albert Einstein College of Medicine din New York a dus cercetătorii la concluzia că starea de stres creşte riscul de a dezvolta tulburări cognitive şi, în special la persoanele în vârstă deficienţele cognitive medii pot conduce mai târziu la boala Alzheimer.

 

Sursa: Csid.ro, Descoperă.ro, Codroşu.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More