Home Actualitate Șoc pentru cetățenii români cu centrale termice rezidențiale: Comisia Europeană analizează interdicția acestora începând cu anul 2029

Șoc pentru cetățenii români cu centrale termice rezidențiale: Comisia Europeană analizează interdicția acestora începând cu anul 2029

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Comisia Europeană
  • Comercializarea centralelor termice pe gaz ar putea fi interzisă în UE, inclusiv în România, începând din 2029.
  • Proiectul de modificare a directivei Ecodesign va fi discutat într-un forum consultativ al Comisiei Europene pe 27 aprilie.
  • Inițiativa RePowerEU încurajează statele membre să impună interdicții naționale pentru centralele termice de apartament care folosesc combustibili fosili.

Comercializarea centralelor termice pe gaz ar putea fi interzisă din 2029 în întreaga Uniune Europeană, incluzând și România, conform unui proiect de directivă ce urmează să fie discutat de Comisia Europeană pe 27 aprilie.

Discuții privind interzicerea centralelor termice pe gaze

Proiectul ce prevede oprirea comercializării centralelor termice pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 se află într-un draft de modificare a directivei Ecodesign actuale. Acesta va fi supus discuției în cadrul unui forum consultativ al Comisiei Europene joi, 27 aprilie. Se așteaptă ca textul noii reglementări să fie finalizat în cursul acestui an, urmând a fi publicat în 2024, conform economica.net.

Inițiativa RePowerEU și implicațiile sale

Intenția Comisiei Europene de a interzice vânzarea centralelor termice individuale pe gaz a fost dezvăluită anterior prin intermediul pachetului RePowerEU, care încuraja statele membre să impună interdicții naționale pentru centralele de apartament care folosesc combustibili fosili în clădirile existente și cele noi, fără a impune vreo obligație. Acest demers a fost menit să elimine treptat cazanele pe gaz prin stabilirea unor limite ecologice de proiectare mai stricte pentru sistemele de încălzire.

Țări europene care au interzis centralele pe gaz

Opt țări europene, printre care Danemarca, Norvegia și Olanda, au inițiat deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri.

Proiectele de centrale noi pe gaze din România

România are în plan construirea de centrale noi pe gaze, cu o capacitate totală de 3.500 MW, în următorii cinci ani. Strategia de reducere a emisiilor vizează atingerea neutralității climatice în România până în 2050, închiderea tuturor capacităților pe lignit și huilă până în 2031 și dezvoltarea de capacități noi instalate în eolian, fotovoltaic, hidro și centrale pe gaze, în ciclu combinat și cogenerare.

Strategia include o proiecție a punerilor în funcțiune a centralelor noi pe gaze, atât cele în ciclu combinat, cât și cele în cogenerare (CHP – combined heat and power). Este posibil ca prima (și eventual singura) centrală pe care o vom vedea funcționând să fie cea realizată de Rompetrol la Petromidia, având în vedere că termenele din noul contract cu constructorul vechi nu permit punerea în funcțiune a centralei de la Iernut, construită de Romgaz, mai devreme de toamna anului 2024.

Strategia prevede ca toate centralele alimentate cu gaze naturale (CCGT, CHP) să fie 100% pregătite pentru gaze regenerabile (hidrogen verde) până în 2036. Acesta este un rezumat al punerilor în funcțiune planificate, conform strategiei:

Lista punerilor în funcțiune ale centralelor pe gaze în România

  1. Centrala Rompetrol la Petromidia: se preconizează că va fi prima (și posibil singura) centrală pe gaze care va fi funcțională în următorii ani.
  2. Centrala de la Iernut, construită de Romgaz: deși strategia menționează că aceasta va fi operațională începând cu 1 ianuarie 2024, termenele din noul contract cu constructorul vechi nu permit punerea în funcțiune mai devreme de toamna anului 2024.

Această strategie pune în evidență importanța trecerii spre surse regenerabile de energie și necesitatea de a se renunța treptat la utilizarea combustibililor fosili în sectorul de încălzire. În acest context, interzicerea vânzării centralelor termice pe gaz la nivelul UE vine ca un pas important în direcția unui viitor mai sustenabil și ecologic.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More