Home Economic Probleme pentru sectorul turistic din Turcia.

Probleme pentru sectorul turistic din Turcia.

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Sectorul turistic al Turciei, care și așa se rece printr-o perioadă dificiă în special datorită tensiunilor recente cu Rusia, va resimți pe deplin urmările economice ale atentatului sinucigaș de marți. Explozia a avut loc în centrul turistic al Istanbulului, Sultanahmet, în apropierea celor mai vizitate obiective turistice, precum Hagia Sophia sau Moscheea Albastră. Prin locația aleasă, se pare că intenția atentatorului a fost de a viza în mod express turiștii ce se află mereu în număr mare în zona acestor obiective istorice. Nu e surprinzător deci că majoritatea victimelor sunt turiști, nouă dintre cei zece decedați și majoritatea răniților fiind cetățeni germani.

Acest nou incident reprezintă o nouă lovitură la adresa sectorului turistic al Turciei, acesta reprezentând peste 10% din economia țării, aducând peste 34 miliarde de dolari la buget. Însă problema centrală este faptul că acest incident vine într-o perioadă dificilă pentru această industrie, pe trendul unor evenimente ce au avut efecte negative, de o lungă perioadă de timp, precum Primăvara Arabă sau războiul civil din Siria.

În special se pare că tensiunile recente cu Rusia vor avea un efect negativ major asupra industriei, Turcia reprezentând principala atracție turistică pentru cetățenii ruși. Cifrele pentru anul 2014 arată că peste 4,5 milioane de ruși au vizitat Turcia, aducând venituri estimate la aproape 4 miliarde de dolari. Problema este că și ultimele evenimente vin pe un trend negativ al sectorului, unde deja unele estimări preconizau pierderi de peste 10 miliarde de dolari. De exemplu, în Antalya, principala destinație pentru turiștii din Rusia, se înregistra deja o scădere cu 20% a numărului acestora.

Pe fondul acestor știri negative se adaugă atentatul de marți din Istanbul, oraș care atrage peste 10 milioane de turiști annual, peste 25% din numărul total al turiștilor ce vizitează Turcia. În plus, victimele acestui atentat au fost cetățenii germani, care sunt pe primul loc la numărul de turiști ce vizitează Turcia.

„Atacul va ucide turismul aici” a declarat Cigdem Girgic, un ghid turistic de peste 20 de ani în Istanbul, și care afirmă că și înainte de acest atac mulți din clienții ei au renunțat la a mai visita Turcia. „Dacă ai planuri să vizitezi un loc și o bombă explodează acolo, nu te mai duci”a completat aceasta.

„Anul acesta deja a fost teribil de greu” a spus și un proprietar unui magazin din cartierul Cukurcuma, faimos pentru magazinele de antichități și galerii de artă. „Oricum nu aveam clienți înainte de acest atac, cine știe ce se va întâmpla mâine” a completat acesta.

Sursa: The WorldPost.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More