Home STIRI ACTUALITATE Scannerele – soluția ideală pentru stocarea informației în format electronic

Scannerele – soluția ideală pentru stocarea informației în format electronic

by Andrei M
2 minute timp de citit

Scannerele sunt utilajele folosite pentru scanarea optică a imaginilor, a textelor sau a schițelor, în rezultat obținâdu-se reprezentarea lor digitală. Aceste aparate sunt utilizate în oficii, biblioteci sau de către studenți, pentru reproducerea cât mai detaliată a documentelor de pe foaie într-un format electronic. De asemenea, scannerele sunt întrebuințate și de către designeri și arhitecți, care lucrează cu schițe pe coli mari de hârtie.

Clasificare scannerelor

  • Scannere clasice: sunt cel mai des întâlnite în birouri și sunt utilizate pentru scanarea documentelor de oficiu.
  • Scannere volumetrice: acestea sunt considerate inovații pe piața mondială. Cu ajutorul acestor utilaje poți copia un obiect real, pentru ca mai apoi, în format digital, să se efectueze modificări, să se măsoare, să se afle anumite proporții etc. De exemplu, astfel de scannere pot fi folosite pentru măsurarea corpului uman cu scopul de a stabili conformația sau în arhitectură, pentru obiectele cu o construcție complexă.
  • Scanere mici și manuale: sunt întrebuințate pentru scanarea codurilor de bare. La fel, există scannere de mână, ce scanează documente de circa 10 cm lățime, aceste utilaje sunt portabile și foarte mici ca dimensiune. Unicul dezavantaj este mânuirea destul de dificilă a aparatului: deseori, documentele scanate nu sunt clare din cauza că este nevoie de o traiectorie exactă, care este destul de greu de obținut.
  • Scannere portabile: sunt plate și încăpătoare în serviete, sunt de folos pentru cei care călătoresc. Acestea se încarcă rapid și fără prea multe dureri de cap, prin conectare la laptop sau calculator.
  • Scannere de producție: sunt ideale pentru camerele de corespondență digitală sau conversie digitală. Oferă un flux de lucru necontenit, ideal pentru întreprinderile cu un volum mare de activități.

Scanerele moderne, au în componența lor, drept cititor de imagine, un senzor de tip CCD (Charged Coupled Device) sau un senzor cu contact de tip CIS (Contact Image Sensor). Modelele mai vechi sau mai ieftine folosesc un tub fotomultiplicator.

Rolul cel mai important pe care îl îndeplinesc scannerele este stocarea informației în format electronic, ceea ce este de neprețuit pentru biblioteci și birouri. Nu mai este nevoie să faci copii, sau să închiriezi spații pentru păstrarea documentelor prețioase. Deci, scannerele reprezintă o achiziție profitabilă, nu numai din punct de vedere al costurilor, dar și datorită productivității muncii: este mai ușor să cauți cu ajutorul calculatorului fișierul dorit, decât să stai ore întregi în arhiva biroului tău.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More