Home Cultură Să învăţăm de la păianjen

Să învăţăm de la păianjen

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Vă daţi înapoi când vedeţi un păianjen? Chiar şi cei care fac lucrul acesta nu s-au putut probabil reţine să admire eleganta simetrie a unei pânze de păianjen. Mulţi dintre noi au auzit, de asemenea, că pânza de păianjen este o capodoperă de inginerie. Dar ce se poate spune despre materialul din care este făcută pânza de păianjen — mătasea?

Savanţii şi inginerii au fost mult timp intrigaţi de mătăsurile produse de unii păianjeni, viermi de mătase şi alte insecte. Christopher Viney, profesor de bioinginerie şi metalurgist la universitatea din Washington, a făcut un studiu special asupra unei specii de păianjeni (Nephila clavipes). Potrivit ziarului The Globe and Mail din Toronto, el a constatat că una din cele cinci tipuri de mătase pe care le produce păianjenul este mai puternică decât oţelul — de fapt, de zece ori mai rezistentă decât  fibra artificială utilizată la fabricarea îmbrăcămintei antiglonţ, a carcasei bărcilor şi a vehiculelor blindate!

Savanţii de la U.S. Army au reuşit să reproducă formula chimică a fibroinei, proteina din care se compune această mătase. Savanţii au descoperit însă că proprietăţile remarcabile ale mătăsii nu derivă numai din compoziţia sa chimică; aici intră în joc şi modul în care păianjenul filează această substanţă. În filiera păianjenului, mătasea se află în stare de cristal lichid. Moleculele sale se organizează în lanţuri lungi numite polimeri, foarte rezistente la tracţiune. Totuşi, Viney este convins că utilizând un echipament special de prelucrare a fibrelor, savanţii vor învăţa în cele din urmă să imite şi această caracteristică.

„Păianjenii sunt încă în avans faţă de noi“, a mărturisit Viney ziarului The Globe and Mail, dar a adăugat: „Cine ştie? Poate într-o zi îi vom depăşi“.

Surse:sciencedaily.com,wikipedia.org

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More