Home STIRI ACTUALITATE Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute din străinătate

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute din străinătate

by Tudor Irina
4 minute timp de citit

Toate persoanele fizice care au obținut în decursul anului 2016 venituri din străinătate sunt obligate să declare acest lucru Fiscului, pentru impozitare. Acest lucru trebuie să fie făcut până la sfârșitul lunii mai a anului 2017, conform legislației în vigoare. Acest tip de raportare se va face prin intermediul formularului 201 iar în caz contrar, orice contribuabil care nu va face acest lucru  riscă să fie sancționat cu o amendă de până la 500 de lei. Mai concret, este vorba atât de cei din România care stau în țară dar obțin bani din străinătate, cât și despre cei care stau în stăinătate, obțin bani acolo dar vin în România, foarte des.

Românii care au obținut , în anul 2016, venituri în străinătate, sunt obligați să declare acest lucru la unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), până la data de 25 mai 2017, conform articolului 130 al Codului fiscal.

Această raportare se va face prin intermediul formularului 201 și este pentru impozitarea în România a banilor obținuți în afara țării.

Prin urmare, în principal, sunt vizate persoanele fizice care stau în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate , obțin acolo venituri dar vin des în țară. Mai concret, „Declarația privind veniturile realizate în străinătate” trebuie să fie întocmită de:

  • Persoanele fizice rezidente române care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;
  • persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);
  • persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.

Cei care nu depun la termen formularul 201 vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Care sunt veniturile ce trebuie declarate

„Declarația privind veniturile realizate din străinătate” (Formularul fiscal 201) este reglementat de Ordinul ANAF nr. 3.695/2016. Mai exact, veniturile care au fost realizate în străinătate, care sunt supuse impozitării în România sunt cele enumerate mai jos:

  • venituri din profesii liberale;
  • venituri din activități de producție, comerț și prestări de servicii;
  • venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (adică drepturi de autor);
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor (adică închirierea terenurilor, caselor, mașinilor etc.);
  • venituri din activități agricole, piscicultură și silvicultură;
  • veniturile cele sub formă de dividende și dobânzi;
  • venituri din premii;
  • venituri din jocuri de noroc;
  • venituri din pensii.

 

Veniturile salariale obținute în străinătate și plătite de un angajator din statul respectiv (adică nerezident în România) nu se impozitează în România. Acest lucru înseamnă că nu se impune declararea acestora prin intermediul formularului numărul 201. În rest, toate celelalte venituri trebuie să fie declarate pentru fiecare țară – sursă dar și pentru fiecare categorie de venit.

Această „Declarație privind veniturile realizate din străinătate” va trebui să fie completată în două exemplare, așa cum se arată în ordinul ANAF. Exemplarul original trebuie să fie depus la organul fiscal central în a cărui  rază teritorială își are domiciliul fiscal declarantul, iar copia este păstrată de cel care o completează. Cu referire la depunerea propriu zisă, formularul 201, în format tipărit, se depune direct, la registratura organului fiscal, sau prin intermediul poștei) scrisoare de recomandare cu confirmare de primire), sau chiar online.

Există și un program de asistență pentru cei care nu se descurcă în completarea formularului. Mai târziu, Fiscul emite și comunică suma care trebuie să fie plătită de fiecare persoană fizică, ca impozit pe veniturile provenite din străinătate în anul 2016. Acest document conține toate informațiile necesare efectuării plății.

Este important și să știți faptul că, data depunerii declarației 201 este considerată data înregistrării acesteia la Fisc sau data depunerii acesteia la poștă.

Nu uitați nici de faptul că, nerespectarea termenului pentru depunere a formularului 201 este considerată contravenție, potrivit Codului de procedură fiscal. Toate persoanele trebuie să depună declarația până la data stabilită, 25 mai 2017 pentru a nu risca amendarea cu o sumă între 50 și 500 de lei.

 

Sursa: romaniatv.net

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More