Home Economic România vinde la licitaţii buştenii ţării la cel mai mare preţ

România vinde la licitaţii buştenii ţării la cel mai mare preţ

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

România deţine aproximativ 6,9 milioane de hectare de păduri şi valoarea în PIB a sectorului forestier este de 2%, acest profit e adus din licitaţii în cea mai mare parte.

Într-un comunicat de presă transmis către Agerpres, se spune că, Consiliul Concurenţei a primit o sesizare de la Asociația Producătorilor de Mobilă și Asociația Forestierilor pentru abuz privind preţurile de pornire la licitaţii exercitat de RNP-Romsilva ( Regia Naţională a Pădurilor). În sesizare se precizează: "Anual, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva organizează licitațiile principale, licitații prin care este oferită la vânzare masa lemnoasă pentru producția anului următor. În perioada 17-24 decembrie 2015 s-au desfășurat aceste licitații prin care a fost oferit la vânzare un volum de 4,31 milioane metri cubi, din care a fost adjudecat un volum de 227.000 de metri cubi, adică 5% din volumul oferit la vânzare! Încă din etapa de pregătire a licitațiilor, în luna noiembrie a anului 2015, agenții economici, prin organizații de profil, au contestat prețurile prea mari de pornire la licitație: Asociația Producătorilor de Mobilă și Asociația Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziție dominantă al RNP-Romsilva prin prețurile de pornire la licitație".

Pentru licitaţia din anul 2016 preţurile de pornire a licitaţiei cu buşteni se stabilesc pornind de la preţurile de adjudecare de la licitaţia de anul trecut, ceea ce conform Fordaq, Reţeaua lemnului, lider pe piaţă, nu este o practică corectă deoarece duce la "o spirală a prețurilor". Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Nostra Silva a mers până la a depune plângere prealabilă pentru a contesta regulamentul de organizare a licitaţiilor în Contencios Administrativ, notează Mediafax din comunicatul de presă.

RNP-Romsilva este acuzată că domină licitaţiile de buştean prin preţurile de pornire pe care le fixează. "Între 2010 și 2015, prețurile de pornire la licitație au crescut cu 300%. La licitațiile din luna decembrie 2015, au existat mai multe Direcții Silvice județene care au avut prețuri de pornire mai mari decât prețurile de adjudecare din anul anterior (Harghita, Dolj, Gorj, Dâmbovița, Maramureș, Sălaj, Timiș). Spre exemplu, în Caraș Severin, prețurile au fost cu aproape 30% mai mari, în condițiile în care indicii europeni ai prețurilor resursei de masă lemnoasă au scăzut cu 15%. La acest moment, România are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean din întreaga Europă", conform declaraţiilor Nostra Silva.

Conform unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale transmis sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care în cadrul ameninţărilor la securitatea naţională sunt incluse şi defrişările ilegale.

Agerpres anunţă că prin propunerea legislativă adoptată de către Senat la data de 14 decembrie 2015, propunere care completează Legea nr. 51/1991, "orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României este considerată amenințare la adresa siguranței naționale".

 

Sursa: Agerpres

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More