Home STIRI ACTUALITATE Rolul lecturii în tratarea depresiei. Cum dau cărţile o nouă perspectivă

Rolul lecturii în tratarea depresiei. Cum dau cărţile o nouă perspectivă

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Un studiu publicat în  jurnalul "Cortex" relatează despre modul în care lectura poate fi un instrument în tratamentul antidepresiv şi explică cum ajung persoanele care suferă de depresie să fie mai flexibili în gândire prin citirea unei cărţi.

Oameni de ştiinţă au fost preocupaţi de analiza activităţii cerebrale la persoane care citeau şi au ajuns la o concluzie care îi priveşte pe cei care se confruntă cu stări de depresie. În Liverpool la Centrul pentru Cercetarea Cititului, Literaturii şi al Societăţii de la Universitatea din Liverpool, s-au realizat o serie de experimente în cadrul unui studiu coordonat de Philip Davis.

Instrumentul folosit în cadrul acestor experimente a fost imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională, un sistem în care nu există riscul de radiaţii, iar subiecţii care au participat au fost în număr de 24. Ei au citit poezii şi în acest timp cercetătorii au analizat ce se întâmplă în creierul lor cu ajutorul aparatului de imagistică cerebrală. Participanţii la studiu au avut ca sarcină să lectureze mai multe texte literare şi să le evalueze. Criteriile după care s-au ghidat în evaluare au fost gradul de dificultate al interpretării sensului scrierii şi limbajul poetic folosit în text.

Coordonatorul studiului a declarat sumarizând concluziile: "S-a constat că obişnuinţa de a citi poezii pune la încercare aşteptările rigide şi gândurile fixe ale cititorului, crescându-i flexibilitatea mentală prin intermediul procesului de evaluare şi reevaluare a sensului lecturii şi acceptarea de noi interpretări, un proces care a fost perceput de cititor ca o experienţă plină de satisfacţii. Acest lucru este promiţător, întrucât pe parcursul lecturii am observat că au fost activate anumite zone din creier care indică instalarea satisfacţiei şi experienţa recompensei, metode deosebit de eficiente pentru tratarea depresiei."

Studiul a arătat că lectura a îmbunătăţit flexibilitatea mentală şi exerciţiul de evaluare şi reevaluare a sensului textului ajută la formarea de structuri cognitive noi, scrie CSID, conform sursei Descoperă.ro. Persoanele flexibile mental sunt capabile să evite răspunsurile prestabilite cognitiv cu privire la o situaţie şi pot găsi alternative mai bune decât prima reacţie.

Persoanele care suferă de depresie se confruntă cu inflexibilitatea în gândire şi sunt incapabili să găsească soluţii sau alternative la situaţii, prin urmare oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că lectura îi poate ajuta şi le poate îmbunătăţi modul în care gândesc.

 

Sursa: descoperă.ro, lifehack.org

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..