Home Externe Robert Gates: „înțelegerea problemelor de securitate națională a candidaților republicani este la un nivel copilăresc”

Robert Gates: „înțelegerea problemelor de securitate națională a candidaților republicani este la un nivel copilăresc”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Robert Gates, un membru marcant al Partidului Republican ce a servit sub opt președinți s-a declarat șocat de înțelegerea problemelor de securitate națională a candidaților republicani, afimând că „ar face de râs și un școlar elementar”.

Fostul director al CIA-ului ce și-a început cariera la Casa Albă în mandatul lui Richard Nixon, a glumit că dacă favoritul republican, Donald Trump ar câștiga alegerile el ar emigra în Canada.

Din perlele candidaților republicani se remarcă afimația lui Trump cum că „ar închide părți ale internetului” pentru a preveni Statul Islamic să adune recruți, Ted Cruz a declarat că ar „bombarda ISIS indiscriminant în neant” iar Chris Christie a propus să zboare cu Air Force One peste insulele disputate cu China, etc.

Gates a condamnat și mass media americană pentru că nu îi confruntă în mod serios pe acești candidați și îi lasă să afirme lucruri care nu doar că sunt imposibil de realizat, dar sunt și ilegale sau neconstituționale.

„Nivelul dialogului pe probleme de securitate națională ar face de râs și un școlar elementar. Acești candidați afirmă atâtea lucruri în campanie, fac atâtea promisiuni și amenințări, ce sunt total nerealiste, imposibile. Fie cred cu adevărat ce spun, fie sunt doar cinici și oportuniști, și sper că este ultima dintre cele două, pentru că Doamne ferește să creadă cu adevărat unele din lucrurile pe care le afirmă.”

El a declarat că toți candidații ambelor partide ar trebui să „încerce să comunice mai bine poporului american că acestea sunt probleme complicate, complexe și vor fi dificil de rezolvat pe lângă faptul că vor necesita sacrificii serioase” , a încheiat acesta.

Robert Gates este singurul secretar al apărării care a fost rugat de un nou președinte să rămână în funcție, servind în administrația Obama și alături de candidatul democrat Hillary Clinton. Pe aceasta a descris-o ca fiind „determinată” și „rezonabilă”, dar a admis că au început să nu mai fie de acord către finalul primului mandat al lui Obama, în special în cazul Libiei.

El a povestit și cum s-a ajuns la decizia de a nu publica fotografiile din timpul raidului în care Osama bin Laden a fost ucis. Totul a pornit de la o fotografie, modificată în photoshop, cu liderii americani la Casa Albă în timp ce coordonau operațiunea de eliminare a liderului al-Qaeda și în care erau prezentați ca niște supereroi cu toții.

„Cu toții am râs, dar am zis, Dl. Președinte acesta este motivul pentru care aceste fotografii cu cadavrul lui Bin Laden nu trebuie făcute publice. Pentru că cineva le va modifica în photoshop și va înfuria și mai tare lumea islamică, chiar și pe cei ce l-au urât pe Bin Laden, pentru că va arata lipsă de respect pentru cei morți, și va aduce doar riscuri mai mari pentru trupele noastre și cetățenii americani din Orient.”

Sursa: The Guardian

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More