Home STIRI ACTUALITATE Răspunsul oficial al ambasadei Norvegiei de la Bucureşti în cazul Bodnariu

Răspunsul oficial al ambasadei Norvegiei de la Bucureşti în cazul Bodnariu

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Raluca Lunculescu, purtătoarea de cuvânt a MAE a dat o declaraţie presei în care spune că ambasadorul României a purtat discuţii cu autorităţile norvegiene şi a insistat să nu fie separaţi copiii Bodnariu. Răspunsul oficial al ambasadei Norvegiei este însă unul rezervat.

Ambasada Norvegiei de la Bucureşti a transmis primul comunicat oficial care vizează familia Bodnariu, oferind informaţii despre procedurile legale pe care le urmează Serviciul norvegian de Protecţie a Copilului. Comunicatul relatează principiile care stau la baza acestuia şi nu oferă posibilele soluţii concrete în cazul celor cinci copii luaţi în custodie de către Barnevernet. Ambasada a refuzat să comenteze cazul Bodnariu şi au subliniat că Norvegia a integrat în legislaţia sa regulamentele ONU care vizează protecţia copilului. Declaraţia Ambasadei spune: "Serviciul de protecţie a copilului este în primul rând un serviciu care vine în ajutorul copiilor şi al familiilor. Sistemul de protecţie a copilului acordă o mare importanţă relaţiilor de familie şi continuităţii în creşterea şi îngrijirea copilului. Premisa de bază este aceea că minorii ar trebui să fie în grija părinţilor lor. Autorităţile norvegiene au obligaţia statutară de a păstra confidenţialitatea asupra informaţiilor privitoare la cazurile individuale de protecţie a copilului, pentru a asigura dreptul la viaţă privată atât în cazul copiilor, cât şi al părinţilor. Din acest motiv, nici autorităţile de protecţia copilului, nici autorităţile centrale norvegiene nu pot comenta asupra detaliilor din cazurile individuale de protecţie a copilului".

În speţa familiei Bodnariu măsura care a fost cea mai contestată de către familie şi susţinătorii acesteia este cea a luării în plasament a copiilor şi implicit a decăderii părinţilor din drepturi, însă Ambasada Norvegiei declară în legătură cu această eventuală măsură că este un drum lung până acolo.

"Un ordin de plasament este emis de către Consiliul regional de Protecţie Socială sau de către Tribunalul Districtual numai atunci când copilul a fost supus unei neglijenţe grave, maltratare sau abuz. În plus, ordinul de plasament trebuie să fie necesar şi în interesul superior al copilului. Plasarea unui copil în afara căminului familial, fără consimţământul părinţilor, este întotdeauna o măsură de ultimă instanţă. Un raport recent al Consiliului Europei arată că Norvegia este printre ţările cu număr scăzut de copii aflaţi în îngrijire alternativă" se mai arată în declaraţia oficială.

Gândul relatează că potrivit unor surse oficiale, autorităţile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că aceştia nu aveau cetăţenie română. Potrivit acestor surse, cei cinci copii ai familiei Bodnariu ar fi obţinut şi cetăţenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgenţă de Ambasada română de la Oslo. Potrivit Gândul, aceleaşi surse susţin că autorităţile române speră să aibă acces la dosar după întâlnirea de miercuri a ambasadorului român în Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

 

Sursa: gândul.info

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More