Home STIRI ACTUALITATE Psihologul care salvează victime ale traficanţilor de carne vie a fondat un ONG

Psihologul care salvează victime ale traficanţilor de carne vie a fondat un ONG

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Iana Matei este de profesie psiholog şi în urmă cu mai mulţi ani emigrase în Australia, dar s-a întors în România pentru a ajuta oamenii şi a salva vieţile afectate de traficul de carne vie.

În vârstă de 57 de ani, Iana Matei şi-a dedicat timpul şi resursele fetelor forţate să practice prostituţia şi le salvează oferindu-le un adăpost, educaţie şi consiliere. Al Jazeera, cunoscutul post de televiziune din Quatar, Doha a realizat un reportaj despre viaţa şi activitatea psihologului erou. Televiziunea Al Jazeera de-a lungul timpului a transmis subiecte controversate iar povestea Ianei Matei nu face excepţie. În ţara noastră, psihologul şi-a început activitatea cu fetele care sunt victime ale traficanţilor de carne vie, după ce un român i-a spus că "singura soluție pentru oamenii străzii este să pună cineva foc în rețeaua de canale și să astupe ieșirile." Acela a fost momentul când a luat decizia de a se întoarce în România. Şocată fiind de imaginea descrisă de compatriotul ei, pe care nu a putut să o uite, Iana a hotărât să ajute oamenii străzii, şi în final şi-a concentrat eforturile pe fetele tinere.

"Revolta – asta e ceea ce mă mână. Sunt furioasă pe oamenii care fac asta, care bat o fetiță, o violează și o forțează să se prostitueze, așa încât rămâne traumatizată pe viață. Și sunt furioasă pe societatea care închide ochii la toate acestea. Este pur și simplu nedrept,” a declarat Iana Matei, aducând în discuţie motivaţia ei.

Psihologul activist mai afirmă că nedreptatea cu care sunt tratate chiar și fetele care reușesc să scape din mâinile proxeneților a mişcat-o: "Odată ce o fată a fost implicată în prostituție, nimeni nu vrea să aibă nimic de a face cu ea. Nu contează dacă fata a fost forțată sau dacă era minoră – e doar o prostituată, vor spune ei. Dar cum, Doamne, iartă-mă!, poate să numească cineva "prostituată" o fetiță de 13 ani care a fost abuzată?”

Iana Matei a fondat un ONG pentru a putea să le ofere o şansă fetelor recuperate din mâinile traficanţilor. Ea le adăposteşte şi se ocupă de reabilitarea lor prin consiliere psihologică şi acoperirea nevoilor practice. Uneori psihologul e nevoită să răpească fetele care sunt victime ale reţelelor de trafic uman pentru a le aduce în siguranţa adăpostului. 

 

Sursa: semneletimpului.ro, aljazeera.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More