Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi, în toate regiunile din România, mult mai caldă în preajma Crăciunului decât este normal pentru această perioadă, urmând ca pe finalul anului să aibă loc o răcire care va aduce șanse de precipitații slabe cantitativ.
În Banat, ANM estimează că temperaturile vor avea o medie regională cu maxime cuprinse între 5 și 9ºC, și minime între 1 și 3ºC, cu valori posibil mai ridicate pe 23 decembrie, urmând ca apoi să se mai răcească puțin spre finalul anului, ajungând să înregistreze, în medie, maxime cuprinse între 2 și 5ºC, și minime de -3 și -1ºC. Ne putem aștepta la precipitații slabe cantitativ pe 27 decembrie și mai ridicate după 1 ianuarie.
În Crișana, se vor înregistra, în medie, maxime cuprinse între 4 și 8ºC, și minime între 0 și 3ºC, cu o posibilă creștere pe 23 decembrie. Este posibil ca vremea să se răcească pe 29 decembrie. Se estimează precipități locale în cantități reduse în 26–27 decembrie, dar mai mari după 1 ianuarie.
În Transilvania, ne putem aștepta la maxime între 3 și 7ºC, și minime între -2 și 0ºC, urmând să fie temperaturi puțin mai ridicate în 23-24 decembie. Spre final de an, se estimează o răcire a vremii, cu maxime între 0 și 3ºC, și minime între -7 și -3ºC. Între 26–27 decembrie, apar șanse de precipitații slabe. După 1 ianuarie, șansele de apariție a acestora vor fi mai ridicate.
În Maramureș, vom avea maxime între 4 și 7ºC, iar minimele vor fi între 1 și 3º C. Pe 23 decembrie se estimează o încălzire ușoară, urmată de o răcire pe final de an, cu probabilitatea de a avea maxime între 2 și 4ºC, și minime între -5 și -2ºC. Sunt posibile precipitații slabe în 26-27 decembrie, apoi mai ridicate după 1 ianuarie.
În Moldova, maximele vor fi între 6 și 10ºC, iar minimele, între 0 și 3ºC, cu șanse ca temperaturile să fie mai mari pe 23 decembrie, urmând să scadă începând cu 28 decembrie, când se estimează maxime între 1 și 4ºC, și minime între -5 și -2ºC. Sunt așteptate precipitații temporare, slabe, începând cu 27 decembrie.
În Dobrogea, maximele se vor incadra între 5 și 11ºC, iar minimele, între 2 și 5ºC. Se preconizează o răcire a vremii spre sfârșitul anului, când vom avea, în medie, maxime între 3 și 5ºC, și minime între -2 și 2ºC. Sunt șanse de precipitații slabe începând cu 29 decembrie.
În Muntenia, ne așteaptă maxime între 7 și 12ºC, iar minimele se vor încadra între -1 și 3º C. Sunt șanse ca vremea să se mai încălzească pe 23 și 24 decembrie, răcindu-se apoi după 28 decembrie, când vom avea maxime între 2 și 5ºC, și minime între -4 și 2º C. Se estimează precipitații locale, slabe cantitativ, mai ales pe 28–29 decembrie și după 1 ianuarie.
În Oltenia, se estimează maxime între 6 și 13ºC, și minime între -1 și 3ºC pentru 23-24 decembrie. Spre sfârșitul anului, maximele vor fi între 2 și 5ºC, iar minimele, între -4 și -2ºC. Se estimează șanse de precipitații locale, slabe, cu șanse sporite între 28-29 decembrie și după 1 ianuarie.
La munte, se estimează, în medie, maxime între 3 și 8ºC, și minime între -3 și 0ºC.
„O răcire a vremii se va produce între 25 şi 28 dec., regimul termic menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue şi la sfârşitul anului şi în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3…0 grade ziua şi -9…-3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte în nordul Carpaţilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an”, se arată în comunicatul ANM.
Surse: meteoromania.ro; amosnews.ro