Home Economic Producția națională de energie în creștere, susținută de cererea internă în 2015

Producția națională de energie în creștere, susținută de cererea internă în 2015

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Potrivit datelor statistice producția de energie a României a crescut în anul 2015 cu circa 1,7%, ajungând până la 61,6 TWh, cel mai înalt nivel din anul 2003, anul în care în care încep statisticele pieței interne europene.

Din analizele datelor publicate de către Re­ţeaua Europeană a Opera­torilor de Sisteme de Transport de Energie (ENTSO-E) reiese că în anul trecut creșterea producției de energie s-a datorat în special cererii sporite de pe piața internă. Acest lucru diferă față de anul 2014, când producția de energie a fost susținută în special de exporturi, acestea înregistrând o creștere cu 80% față de 2013, în special datorită contextului politic din zonă.

Așa cum menționează Ziarul Financiar, în „ în prima parte din 2014 ener­gia produsă în România a echilibrat defi­citul provocat de o avarie la o centrală elec­trică pe cărbune din Bulgaria, în timp ce expor­turile către Serbia au atins un vârf la mijlo­cul lunii mai, când inundaţiile pro­vocate de ploi abundente au tăiat alimen­tarea cu energie a unor localităţi şi au deter­mi­nat închiderea unor termocentrale şi hidro­centrale sârbeşti.” În ciuda faptului că aceste evenimente nu s-au repetat, România a reușit să mențină un nivel ridicat al exporturilor, acesta scăzând doar cu 4% față de 2014.

Conform prețurilor afișate de bursa de energie OPCOM, valoarea totală a energiei exportate de țara noastră ajunge la peste 300 milioane de euro. Principalii clienți ai energiei românești sunt Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Anul acesta creșterea pe piața energiei electrice s-a datorat în special cererii crescute de pe piața internă, consumul intern notând o creștere de 2,7% potrivit datelor ENTSO-E. Creșterea cererii interne, și în special în sectorul industrial, este și o urmare a creșterii economice a României.

Estimările specialiștilor din domiul energetic sunt pozitive, sugerând că și în anul 2016 piața de energie internă va crește cu 2 procente. Aceștia nu cred că această creștere a cererii interne este de natură să modifice prețurile la energie, cei mai mulți așteptându-se la o evoluție stabilă a prețului acesteia, în jurul valorii de 35 euro/MWh.

Sursa: Ziarul Financiar

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More