Potrivit datelor statistice producția de energie a României a crescut în anul 2015 cu circa 1,7%, ajungând până la 61,6 TWh, cel mai înalt nivel din anul 2003, anul în care în care încep statisticele pieței interne europene.
Din analizele datelor publicate de către Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie (ENTSO-E) reiese că în anul trecut creșterea producției de energie s-a datorat în special cererii sporite de pe piața internă. Acest lucru diferă față de anul 2014, când producția de energie a fost susținută în special de exporturi, acestea înregistrând o creștere cu 80% față de 2013, în special datorită contextului politic din zonă.
Așa cum menționează Ziarul Financiar, în „ în prima parte din 2014 energia produsă în România a echilibrat deficitul provocat de o avarie la o centrală electrică pe cărbune din Bulgaria, în timp ce exporturile către Serbia au atins un vârf la mijlocul lunii mai, când inundaţiile provocate de ploi abundente au tăiat alimentarea cu energie a unor localităţi şi au determinat închiderea unor termocentrale şi hidrocentrale sârbeşti.” În ciuda faptului că aceste evenimente nu s-au repetat, România a reușit să mențină un nivel ridicat al exporturilor, acesta scăzând doar cu 4% față de 2014.
Conform prețurilor afișate de bursa de energie OPCOM, valoarea totală a energiei exportate de țara noastră ajunge la peste 300 milioane de euro. Principalii clienți ai energiei românești sunt Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Anul acesta creșterea pe piața energiei electrice s-a datorat în special cererii crescute de pe piața internă, consumul intern notând o creștere de 2,7% potrivit datelor ENTSO-E. Creșterea cererii interne, și în special în sectorul industrial, este și o urmare a creșterii economice a României.
Estimările specialiștilor din domiul energetic sunt pozitive, sugerând că și în anul 2016 piața de energie internă va crește cu 2 procente. Aceștia nu cred că această creștere a cererii interne este de natură să modifice prețurile la energie, cei mai mulți așteptându-se la o evoluție stabilă a prețului acesteia, în jurul valorii de 35 euro/MWh.
Sursa: Ziarul Financiar