Home Economic Producătorii de afine de pe tot mapamondul sunt interesaţi de soiurile create în România

Producătorii de afine de pe tot mapamondul sunt interesaţi de soiurile create în România

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni, Argeş a ajuns cunoscut peste hotare, în mai multe ţări, chiar şi în Chile. Arbustul-vedetă, care aduce profituri uriaşe Institutului, este afinul.

Soiurile de afine create şi dezvoltate la Institutul din Mărăcineni, una dintre cele mai vechi plantaţii din ţară, care sunt scoase pe piaţă stârnesc curiozitatea şi interesul producătorilor de afine internaţionali. Chile, una dintre cele mai cunoscute ţări pentru producţia pe acest segment agricol se arată interesată de producţia românească de afine, de zecile de soiuri noi care sunt descoperite de cercetătorii de la Institut. Datorită afinului românesc, cercetătorii au auns în catalogul internaţional de specialitate cu soiurile noi, descoperite.

Mihail Coman, director ICDP Mărăcineni, a vorbit despre activitatea Institutului şi despre arbustul cel mai scump, la un eveniment organizat de Syngenta: "La Institutul din Argeș este și una dintre cele mai vechi plantații de afin din țară. Este cea mai veche exploatație pomicolă din Institut. Ea a fost înființată în 1967 și este cea mai veche, mai longevivă și decât cultura nucului. Mai are puțin și împlinește 50 de ani, deci se dovedește și că această cultură are o longevitate fantastică. În plus, pentru această cultură nu există nicio avertizare de boli și dăunători nici în prezent și nici în arhiva Institutului. Și pot spune că este cel mai scump fruct care a fost vândut în istoria de 50 de ani a Institutului."

Pentru suprafeţele mici de teren, una dintre cele mai bune investiţii agricole la ora actuală o reprezintă cultivarea afinului, conform specialiştilor. "Cultura noastră are mai multe soiuri productive, cu diferite forme, crocante sau nu”, a declarat un tehnician de la ICDP Mărăcineni. Comenzile vin anual către Institut din toată lumea iar profitul obţinut din arbustul-vedetă, afinul, ajunge la 20.000 de euro/an/hectar.

"Părerea mea e că afinul e cea mai rentabilă cultură, dar presupune și cea mai scumpă investiție. Ca să faci o plantație cu material de foarte bună calitate costă în jur de 20.000 euro, o investiție mare, dar nu e obligatoriu să începem cu un hectar. Însă e o investiție pe care o faci pe 50 de ani. În realitate nu știm nici noi cât trăiește afinul, dar știm că culturile de afin care au 40-50 de ani din Statele Unite și Canada încă sunt productive, de-aia zicem ”50 de ani” când vorbim de durata unei exploatații. Dacă ești tânăr, poți investi în afin în loc de pensie. Dacă plantezi o plantă de 2 ani, după alți încă 3-4 ani de la plantat deja intră pe rod. Când plantația e matură, să nu zicem de producții de 15-18 tone cât scrie în cărți. Pe alea le lăsăm deoparte. Mergem la producții mai mici, de 8-10 tone, cu prețul de 10-12 lei/kg. Venitul este de peste 100.000 lei/ha/an. Europa deocamdată nu este și nu va fi acoperită ca necesar de afin și va importa în continuare. Pentru aceasta și prețul la fructele de afin pe piață e în creștere. Dacă înainte prețul era la 1,5-2 euro, prețul a ajuns să se apropie de 4-5 euro. Afinele cunosc de departe cea mai mare cerere pe plan mondial, prețurile au crescut de câteva ori și sigur că România ar avea un mare avantaj competitiv dacă s-a orienta spre această specie pe solurile acide din Transilvania, unde există multe soluri favorabile", a recomandat horticultorul Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor de la Hida.

 

Sursa: expunere.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More