Home Cultură Prioritățile Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu

Prioritățile Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut publice prioritățile sale pe termen lung în ceea ce privește activitatea pentru dezvoltarea sectorului cultural.

Vlad Alexandrescu a declarat pe pagina personală de pe o rețea de socializare, că vineri, 18 decembrie 2015, a participat, împreună cu consilierii săi, la o întâlnire spontană inițiată de jurnalistul Matei Marin. La aceasta a mai luat parte un grup independent format din artiști, antreprenori culturali, manageri și alte persoane din domeniul creaței. Aceștia s-au întâlnit într-una din sălile Ministerului Culturii, au reflectat la perspectiva prin care sectorul cultural se poate dezvolta pe o perioadă îndelungată și au făcut propuneri în acest sens.

„După câteva întâlniri în care s-au sfătuit, am primit de la acest grup un set de propuneri considerate prioritare pentru agenda Ministrului Culturii. Am constatat că unele dintre acestea se suprapun cu prioritățile asumate de mine ca ministru și anunțate în diferite intervenții publice până acum, cum ar fi: crearea cadrului legal pentru asumarea unei strategii culturale substanțiale și predictibile, reformarea sistemului de finanțare oferit de programele Administrației Fondului Cultural Național, cu un accent important pe susținerea directă a artiștilor, transparentizarea proceselor de lucru și a deciziilor ministeriale, depolitizarea comisiilor de evaluare a managerilor din cadrul instituțiilor publice de cultură, posibilitatea stabilirii și pregătirii unui corp național de evaluatori, deblocarea concursurilor de management din instituțiile de cultură, legea privind statutul artistului etc.
Consider că un dialog real și permanent cu actorii culturali proveniți din mediul independent este esențial și are ca obiectiv să aducă o serie de elemente strategice în atenția opiniei publice și a factorilor de decizie din Guvern.”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Printre planurile lui Vlad Alexandrescu se mai află și constituirea unei platforme de dialog a culturii vii, după cum a menționat:

„Doresc să constitui în următoarele zile, printr-un apel deschis pe site-ul Minsterului Culturii, o platformă de dialog a culturii vii unde îi invit să adere pe cât mai mulți actori ce acoperă profesional toate domeniile sectorului cultural, în așa fel încât inițiativele și deciziile de politică culturală pe care le voi asuma și promova să fie negociate și validate de o comunitate culturală cât mai mare și mai reprezentativă.”

 

Surse: mediafax.ro, facebook.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More