Studiul, întreprins pe parcursul a mai mulți ani, peer-reviewed, afirmă că există o „incidență redusă” a două tipuri de tumori canceroase la șoarecii expuși la tipul de frecvențe radio emise de telefoanele mobile.
Un important studiu finanțat de guvernul Statelor Unite a descoperit că există o legătură cauzală între utilizarea telefoanelor mobile și apariția anumitor tumori cancerigene, o descoperire explozivă în lunga dezbatere cu privire la efectele acestor aparate asupra sănătății oamenilor.
Studiul, întreprins de National Toxicology Program, sugerează existența unor „incidențe scăzute”a două tipuri de tumori în șoarecii de laborator expuși la tipul de frecvențe radio emise de telefoanele mobile. Este vorba de tumori gliale, ce apar în celule gliale ale creierului, și de tumori ale celulelor Schwann ale inimii.
„Dat fiind gradul de răspândire și utilizare a telefoanelor mobile printre persoane de toate vârstele, chiar și o mică creștere a incidențelor acestor tumori cauzate de expunerea la aceste aparate poate avea implicații majore pentru sănătatea publică”, se afirmă într-un rezumat al studiului dat publicității joi.
Reprezentanții Institutului Național de Sănătate din Statele Unite au declarat că „este important de ținut seama de faptul că în studiile anterioare, din datele observate din aceste studii conduse asupra populațiilor umane, există puține dovezi care să susțină creșterea riscului de apariție a cancerului datorită utilizării telefoanelor mobile”.
Deși nu toate efectele biologice observate la animale se transferă necesar și la oameni, studiul de 25 milioane $ al Programului Național de Toxicologie reprezintă unul dintre cele mai importante și comprehensive experimente asupra efectelor telefoanelor mobile asupra sănătății oamenilor.
„Dacă până acum se putea afirma că nu există niciun fel de risc, cred că acum acest studiu pune capăt acestor afirmații”, a afirmat Ron Melnick, ce a condus acest proiect până în anul 2009.
Sursa: Wall Street Journal.