Home STIRI ACTUALITATE Primăvara se înmulţesc cazurile persoanelor muşcate de căpuşe. Ce sfat dau medicii

Primăvara se înmulţesc cazurile persoanelor muşcate de căpuşe. Ce sfat dau medicii

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

O statistică făcută de DSP Bihor ( Direcţia de Sănătate Publică) arată că numai în municipiul Oradea într-un an, 2015, a crescut cu 40% faţă de anul 2014, numărul persoanelor muşcate de căpuşe, prin urmare în restul ţării, e posibil ca incidenţa cazurilor să fie mai ridicată, iar doctorii avertizează populaţia să ia măsuri de protecţie.

Datele Spitalului Judeţean Oradea cu privire la orădenii care s-au prezentat la urgenţă duc la concluzia că în 2015 circa 437 de persoane au solicitat ajutorul medical în urma unei muşcături de căpuşe. Fiindcă tot mai multe persoane acuză în sezonul cald muşcături de căpuşă, şi în cazurile în care nu a fost tratată corespunzător sau din timp muşcătura se ajunge la afecţiuni grave precum meningoencefalita şi boala Lyme, medicii de la DSP informează cum se poate preveni muşcătura de căpuşe.

Căpuşele se localizează pe tegumentele mamiferelor sau în blana lor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Înţepăturile lor nu dor, şi prezenţa lor nu este simţită de către gazdă de aceea pielea trebuie examinată frecvent, relatează sursa Bihon.ro.

Căpuşele caută sursa de sânge de la om sau animal din care să se hrănească şi le întâlnim oriunde există verdeaţă-în parcuri, poieni, păşuni, păduri, chiar şi în iarba de pe un gazon şi animalele de casă, la rândul lor, pot fi "gazdele" acestor vietăţi minuscule, reprezentând un pericol mai ales pentru copii. O parte din căpuşe însă nu este purtătoare de boli şi nu pune în pericol sănătatea gazdei. După ce o persoană a fost muşcată de o căpuşă, simptomele principale manifestate sunt: umflarea, roşeaţa şi durerea locului, dar e posibil să apară şi febră, vărsături, dificultăţi de mişcare, amorţeală, oboseală şi dureri de cap. Unele simptome vor fi asemănătoare gripei. 

Medicii avertizează să nu atingă cu mâinile goale căpuşa persoana care o găseşte şi mai ales să nu strângă căpuşa între degete deoarece riscă ca tot conţinutul din intestinele acesteia să intre în sângele omului. Sfatul medicilor de la DSP Bihor este să se folosească o pensetă astfel: căpuşa trebuie întoarsă pe spate şi ţinută ferm cât mai aproape de piele, după care se trage cu penseta uşor, iar aceasta va ieşi singură din piele. 

După ce s-a efectuat acest procedeu, zona trebuie dezinfectată şi dacă apar ulterior probleme, infecţii sau inflamaţii la locul muşcăturii, persoana poate necesita ajutor medical şi uneori este nevoie de administrarea unui vaccin antitetanic. Medicii recomandă să apeleze la ajutor de urgenţă persoanele care după muşcătură prezintă "semne de aparitie a şocului (mai ales în cazul copiilor), au tulburări de respiraţie (moderate sau severe), au avut un alt episod de reacţie severă (anafilaxie) care a apărut într-o situaţie similară (înţepătură sau muşcătură de insecte), li se umflă limba şi se instalează convulsii necontrolate, in care persoana este complet inconştientă", relatează Sfatulmedicului.ro.

Câteva dintre metodele de prevenire a muşcăturilor de insecte, recomandate de specialişti: purtarea hainelor de culoare deschisă pentru a observa şi înlătura uşor căpuşele, evitarea plimbărilor cu câinii în zone cu frecvenţă mare de căpuşe şi în locuri unde nu a fost salubrizat teritoriul; curăţarea teritoriului şi a spaţiului verde, buchetele de flori culese de pe câmp sau din pădure trebuie păstrate un timp afară la soare înainte de a le aşeza în casă deoarece căpuşele detestă soarele; purtarea unor pantofi fără decupaje, a pantalonilor lungi şi a bluzelor cu mâneca lungă; folosirea unui spray special făcut pentru distrugerea căpuşelor înainte de a merge în locuri de risc, pulverizând pe pielea care va fi expusă însă nu şi pe faţă; tăiaţi vegetaţia înaltă şi curăţaţi tufele. Părul deasemenea trebuie protejat şi ţinut acoperit în zonele de risc.

 

Sursa: bihon.ro, sfatulmedicului.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More