Noul primar al Londrei, Sadiq Khan, a interzis toate campaniile publicitare ce promovează o imagine negativă asupra aspectului fizic în rețeaua de transport în comun a capitalei Angliei.
Aceasta este o promisiune pe care a făcut-o încă din campania electorală, anume de a interzice tipul de publicitate ce încurajează o imagine a aspectului fizic ce este „nesănătoasă și nerealistă”.
Decizia acestuia a venit după ce o campanie publicitară a celor de la Protein World promova un slogan prin care întreba femeile dacă acestea au un trup ce „este gata pentru plajă” (beach body ready), campanie ce a dus la aproape 400 de plângeri înaintate autorității pentru standarde în publicitate, ASA.
Aceștia din urmă au susținut că această campanie nu este nici insultătoare și nici iresponsabilă.
Sadiq Khan a declarat că, „ca tată a două adolescente, sunt extrem de preocupat de acest tip de publicitate ce poate degrada indivizii, în special femeile, și să le facă să le fie rușine de propriile trupuri. Este timpul să punem capăt acestei practici”.
„Nimeni nu trebuie să resimtă o presiune, atunci când călătoresc cu metroul sau cu alt mijloc de transport în comun, cu privire la o serie de așteptări nerealiste cu privire la imaginea aspectului lor fizic și vreau să trimit un mesaj clar industriei de publicitate cu privire la acest aspect”, a completat acesta.
Graeme Craig, directorul de publicitate din cadrul TfL, regiei de transport în comun a Londrei, a declarat la rândul său că „o campanie publicitară în rețeaua nostră nu este asemenea celei de la TV sau din reviste. Clienții noștri nu pot pur și simplu să închidă acestă imagine sau să dea pagina dacă o astfel de reclamă îi deranjează sau le aduce o ofensă, și avem datoria să ne asigurăm că tipul de reclame pe care le susținem reflectă acest aspect particular”.
Nu toată lumea este de acord cu această decizie. Un comentariu pe pagina celor de la BBC se întreba retoric: „ce s-a întâmplat cu libertatea de expresie? Ce s-a întâmplat cu faptul de a nu fi ofensat de orice? De ce este treaba statului să decidă asupra unui aspect subiectiv, dacă sau nu un astfel de mesaj este ofensator sau nu?”.
Unul dintre vice-primarii Londrei, Val Shawcross, a declarat că această măsură nu este intenționată drept o „judecată de valoare”, ci că intenția autorităților este aceea de a coopera cu industria publicitară pentru a se asigura că nu sunt folosite imagini ce pot afecta sănătatea mentală a indivizilor și modul în care se judecă pe sine.
Sursa: The Telegraph, BBC news.