Home Externe Prim-ministrul Israelului își declară „suportul ferm” pentru noi construcții în teritoriile ocupate

Prim-ministrul Israelului își declară „suportul ferm” pentru noi construcții în teritoriile ocupate

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu și-a exprimat „suportul ferm” pentru construcția de noi așezări evreiești în teritoriile ocupate din West Bank, în ciuda presiunilor internaționale care cer Israelului să stopeze acaparările ilegale de noi teritorii.

Declarațiile lui Benjamin Netanyahu vin pe fondul creșterii tensiunilor dintre armata statului Israel și protestatatii palestinieni din teritoriile palestiniene ocupate.

„Guvernul susține noile așezări oricând, și în mod special acum când ne aflăm sub un asalt terorist, și am decis să adoptăm o poziție curajoasă și determinantă în fața acestor atacuri teroriste” a declarat Netanyahu, în deschiderea ședinței cabinetului său.

Declarațiile prim ministrului Israelului vin într-un moment în care acesta resimpte presiunea politică a partidelor de extremă dreapta din coaliția de guvernământ. Actuala coaliție are o majoritatea fragilă în parlament, de doar un vot, iar mai mulți membrii ai coaliției au amenințat că nu vor mai susține guvernul în urma unui incident din Hebron.

Vineri forțele de securitate ale statului Israel evacuaseră un grup de coloniști evrei ce ocupaseră abuziv două case în Hebron, West Bank, fapt ce condusese la noi confruntări cu palestinienii. Ministrul apărării statului evreu a declarat că evacuarea a fost dusă la capăt pentru că, cei în cauză nu urmaseră „procedurile legale”.

Netanyahu a declarat duminică, că „de îndată ce procedurile cu privire la cumpărarea terenurilor sunt finalizate, vom permite celor două case din Hebron să fie populate, cum s-a întâmplat și în trecut în sitauțiile similare. Vom avea grijă ca procedurile să se desfășoare cât mai repede cu putință”.

Ministru educației, și liderul partidului de extremă dreapta Jewish Home, Naftali Bennett a declarat la rândul său, că nu va conteni niciun efort în dezvoltarea noilor așezări evreiești în teritoriile palestiniene ocupate, adăugând că „palestinienii vor accepta să trăiască alături de evrei în West Bank doar atunci când vor acepta că nu vor avea vreodată un stat independent”.

Națiunile Unite și majoritatea țărilor consideră ca ilegale așezările evreiești pentru că sunt întreprinse pe teritorii capturate de Israel în Războiul din 1967 și, conform convenției de la Geneva este ilegală construcția de noi așezări în teritorii ocupate. Peste jumătate de milion de evrei locuiesc în peste 230 de așezări ilegale construite de Israel de la începutul ocupației din 1967.

Ultimul val de violențe a fost declanșat odată cu decizia Israelului din august 2015 de a restricționa intrarea palestinienilor în mosqea al-Aqsa, considerat al treilea loc ca importanță în Islam, după Masjid al-Haram din Mecca și Masjid al-Nabawi din Medina.

Cel puțin 162 de palestinieni și-au pierdut viața în aceste ultime violențe, de la începutul lunii octombrie.

Sursa: YahooNews, Presstv.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More