Home Externe „Prețul scăzut al petrolului poate afecta lupta împotriva Statului Islamic” – NY Times

„Prețul scăzut al petrolului poate afecta lupta împotriva Statului Islamic” – NY Times

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Oficialii militari americani și iraqieni ce conduc campania împotriva Statului Islamic se confruntă cu o problemă nouă ce are potențialul de a schimba rezulatele pe câmpul de luptă, și anume scăderea drastică a prețului petrolului, notează cotidianul NY Times într-un editorial de azi.

Darotită faptului că barilul de petrol a ajuns astăzi la cel mai mic preț din ultimii zece ani, două din statele ce conduc campania militară de pe teren împotriva statului islamist, anume Iraq și regiunea semi-autonomă kurdă din nordul Iraqului, se confruntă cu grave probleme financiare. Guvernum regional kurd, de exemplu, a acumulat datorii de peste 18 miliarde de dolari, fapt ce a afectat capacitatea acestuia de a-și plăti administrația și mai ales forțele de securitate. Situația a ajuns atât de disperată încât oficialii din zona kurdă a Iraqului s-au văzut nevoiți să confiște depozitele a două filiale a băncii naționale a Iraqului, o măsură pe cât de problematică pe atât de nesustenabilă. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, mai ales datorită faptului că forțele kurde au fost intrumentale în a oprii acaparările teritoriale ale califatului islamic.

În același timp și guvernul de la Bagdad are probleme asemănătoare, având nevoie de un împrumut de 1,7 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru a-și echilibra bugetul, în plus, negociind cu Statele Unite un împrumut de 2,7 miliarde de dolari pentru achizitionarea de echipament militar. „Cerem partenerilor și aliaților noștrii să mărească ajutorul militar” a declarat ambasadorul Iraqului la Washington. „Iraqul este pregătit să ducă o campanie militară împotriva Statului Islamic, așa că nu este nerezonabil să ne așteptăm ca comunitatea internațională să ne sprijine prin ajutor militar și logistic pentru a câștiga acest război” a continuat acesta.

Pe de altă parte, alți analiști remarcă faptul că prețul scăzut al petrolului va afecta și finanțele Statului Islamic, din moment ce și acesta se autofinanța din vânzarea petrolului din teritoriile controlate. Așa cum arătau unele estimări, atunci când prețul barilului era aproape de 100$, Statul Islamic avea încasări de aproape 6 milioane dolari pe zi. După cum afirmă analiștii, în acea perioadă pentru că ISIS nu putea vinde țițeiul decât pe piața neagră, prețul pe care aceștia îl puteau obține era sub jumătatea celui de pe piața oficială, iar probabil că astăzi când prețul este de sub 30$ iar piața este supraofertantă, e greu de crezut că aceștia mai pot obține venituri semnificative astfel.

Sursa: NY Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More