Home Economic Prețul petrolului scade sub 35$, cel mai mic preț din anul 2004

Prețul petrolului scade sub 35$, cel mai mic preț din anul 2004

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Prețul petrolului a înregistrat o scădere cu 6 puncte procentuale miercuri, ajungând la o valoare de sub 35 de dolari americani pentru prima dată din anul 2004 încoace.

Scăderea de miercuri, cea mai mare dintr-o singură zi de la începutul lui septembrie încoace, aduce scaderea prețului petrolului cu 8% de la începutul noului an. În total, prețul petrolului a scăzut cu aproape 70% față de mijlocul anului 2014.

Analiștii financiari pun această scădere pe trei evenimente majore. În primul rând este vorba de creșterea stocurilor de țiței și gaze naturale în Statele Unite, miercuri datele de la autoritățile americane arătând o creștere cu 10,6 milioane de barili de țiței, cea mai ridicată din anul 1993 încoace. Datele arată că în momentul actual producția de țiței este mai mare decât cererea cu aproape 2 milioane de barili pe zi.

Un al doilea fapt ce contribuie la scăderea prețului petrolului este înrăutățirea datelor cu privire la starea econoiei chineze, al doilea mare consumator de petrol din lume, țară al cărei bum economic a contribuit la creșterea prețului petrolului din ultimul deceniu. „Pe lângă creșterile din producție, avem în plus grijirile cu privire la scăderea cererii din China ce continuă să arate semne de înrăutățire și devaluarea yuan-ului ce pune o presiune pe întreaga piață de materii prime” a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pe piața de materii prime a Saxo Bank.

Cel de-al treilea factor în evoluția prețului petrolului îl constituie creșterea tensiunilor dintre Arabia Saudită și Iran, datorate execuției clericului shiit Sheikh Nimr al-Nimr petrecute sâmbătă. Deși escaladarea acestui conflict înghețat dintre cele două puteri din Orient a dus inițial la o ușoară creștere în prețul petrolului la 36 dolari la începutul săptămânii, analiștii acestei piețe consideră ca acest conflict va avea un efect invers asupra pieții. Dacă în trecut un conflict în Orientul Mijlociu conducea automat la o creștere a prețului petrolului, de data aceasta acest nou conflict a semnalat investitorilor scăderea șanselor ca statele Opec să ajungă la un acord cu privire la micșorarea cotelor de producere. „Mai mult decât orice altceva, aceste tensiuni dintre Arabia Saudită și Iran reprezintă sfârșitul sigur al oricărei posibilități de coordonare a statelor Opec. Nu există niciun apetit pentru reducerea producției. Vom vedea exporturi ridicate din partea saudiților și o creștere în volum din partea celorlalte state Opec în 2016” a declarat David Fyfe, șeful departamentului de cercetare de la Gunvor, companie de comerț cu sediul în Geneva, pentru Financial Times.

Analiștii de la Goldman Sachs au afirmat că prețul țițeiului au putea scădea chiar până și sub valori de sub 20 de dolari.

Sursa: reuters.com, Fianancial Times.

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More