Dacă Europa trece printr-o perioadă economică relativ tulbure, în principal datorită problemelor a două pieți esențiale pentru ea – China și Rusia. De aceea se pare că este gata să îmbrățișeze un nou partener accesibil și dornic, chiar dacă problematic, cum este Iranul.
Odată cu ridicarea sanțiunilor economice după acordul cu puterile din Vest, liderii de la Teheran au ieșit la cumpărături acum, având o listă lungă de cumpărături cu bunuri pe care nu le-au putut achizitiona până acum datorită embargoului economic – de la avioane de pasageri la și automobile și până la produse farmaceutice. Chiar dacă animozitățile dintre Statele Unite și Iran încă nu au dispărut complet – Washington încă etichetează Iranul ca un stat sponsor al terorismului, corporațiile europene împreună cu guvernele respective au lăsat să se înțeleagă că interesele economice vor prima problemelor de securitate sau de drepturile omului .
Președintele Iranului, Hassan Rouhani și-a început vizita în Italia și joi a sosit în Franța, fiind primit cu onoruri de stat depline și toată ospitalitatea posibilă. De exemplu, în Italia organizatorii s-au grăbit să acopere statuile nud iar gazdele franceze au scos vinul din meniul oficial.
În ciuda timpului scurt scurs câteva contracte importante au fost semnate – producătorul auto Peugeot Citroën a semnat o înțelegere de peste 400 milioane euro cu producătorul auto iranian Khodro, iar compania petrolieră Total a declarat că va semna un contract de cumpărare a 150 000 până la 200 000 de barili țiței pe zi. În plus, constructorul de avioane Airbus a declarat că va construi 118 avioane pentru iranieni.
Chiar dacă unii analiști afirmă că piața iraniană nu este suficientă pentru a asigura o revenire conomică a Europei, sau că nu va fi chiar atât de ușor de accesat precum se speră, alura unei piețe de asemenea mărime se dovedește aproape irezistibilă. Guvernul Iranian controlează peste 80% din economia țării, o piață de peste 80 de milioane de locuitori, cu o populație tânără și educată – și mai ales sătulă de produsele chineze.
Pe lângă aspectul economic al vizitei președintelui Hassan Rouhani, aceasta are în special o importanță pentru balanța de putere din interiorul statului persan. Conform analiștilor, ea are menirea de a semnala facțiunilor radicale din Iran că renunțarea la programul nuclear nu a fost o greșeală strategică, că Iranul nu este mai slab acum ci că are de câștigat de pe urma normalizării relațiilor cu statele occidentale.
Sursa: NY Times.