Piața imobiliară din Hong Kong a ajuns la un nivel minim pentru ultimii 25 de ani, cu estimări că această cifră va continua să scadă confrom datelor prezentate de Centaline Property Agency Ltd. Estimările acestora din urmă afirmă că atât vânzările de apartamente noi cât și cele a locuințelor vechi au ajuns la valoarea de 3,000 de unități în luna ianuarie, unul din cele mai scăzute niveluri înregistrate din anul 1991, anul în care această evidență a și început.
Aceaste cifre confirmă, în viziunea analiștilor, spargerea bulei imobiliare din Hong Kong pe trendul negativ înregistrat de această piață în ultimele luni. Astfel, în decembrie trecut numărul tranzacțiilor a fost de 2,826 unități, o scădere de 14,4% față de luna octombrie 2015, și de 41,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.
„Piața imobiliară din Hong Kong ține mult de sentimentul economiei. Scăderea burselor, încetinirea economiei, problemele economiei Chinei și o creștere a ratelor dobânzilor – toate au avut un impact” a declarat Joanne Lee, manager al diviziei din Hong Kong al Colliers International Group Inc.
Piața imobiliară din Hong Kong arată semne de slăbiciune încă de cand a atins vârful maxim în septembrie 2015, pe fundalul creșterii ofertei și încetinirii economice din China. Prețul proprietăților a scăzut cu 9,5% față de maximul lunii septembrie conform indexului prezentat de Centaline Property Centa-City, și conform unor estimări, este de așteptat să mai scadă cu încă 20 de procente.
În opinia analițtilor piața imobiliară se află într-un șoc datorat scăderii dramatice a cererii, cumpărătorii aproape părăsind în totalitate piața, chiar și pe fundalul scăderii prețurilor proprietăților. Așa cum afirmă și publicațiile de specialitate, piața este afectată de „retragerile ofertelor guvernamentale de proprietăți din cauza ofertelor slabe de pe piață și reapariția proprietarilor ce nu ăși pot plăti ratele, ce se adaugă la deprecierea rapidă a pieții imobiliare din Hong Kong, analiștii afirmând că dezvoltatorii vor trebui să scadă agresiv prețurile pentru a sta pe linia de plutire”.
Specialiștii afirmă că acest șoc recent pe piața imobiliară se datorează deciziei băncii centrale a SUA de a majora rata dobânzilor în luna ianuarie. Aceștia consideră că dezvoltatorii au oprit intrarea pe piață de noi oferte după ce Banca Federală a Statelor Unite a majorat rata dobânzilor pentru prima dată în ultimii zece ani, iar băncile comerciale din Hong Kong sunt de așteptat că vor face la fel, ceea ce va duce la creșterea dobțnzilor pentru ipoteci.
Analiștii consideră că situația pe continent, în China este și mai dramatică, unde capitalul aproape că a dispărut în totalitate – dată fiind evoluția burselor de acolo, acestea fiind semne ale gravelor probleme economice cu care se confruntă a doua economie a lumii.
Sursa: Bloomberg, ZeroHedge.com