Home Cultură Pianistul român Radu Lupu a fost decorat de Regina Marii Britanii

Pianistul român Radu Lupu a fost decorat de Regina Marii Britanii

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Radu Lupu, în vârstă de 70 de ani, este considerat la nivel internațional drept unul dintre cei mai buni pianiști contemporani. Cariera excepțională a acestuia a fost onorată de Anul Nou de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care i-a acordat titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse în domeniul muzical, în urma unei nominalizări venite din partea publicului și a guvernului britanic (nominalizare ce a fost apoi atestată de către comisii specializate).

Pianistul și compozitorul Radu Lupu s-a născut pe 30.11.1945, la Galați. A studiat pianul de la 6 ani, sub îndrumarea Liei Busuioceanu. A debutat la vârsta de 12 ani, când a cantat în cadrul unui program bazat în totalitate pe creația proprie. A studiat la un liceu din Galați, după care a mers la Școala Populară de Arte din Brașov. După absolvire, și-a continuat studiile în București, unde i-au fost profesoare celebrele Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La 16 ani, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova. Acolo, a studiat cu Galina Eghiazarova, Heinrich Neuhaus, apoi cu Stanislav Neuhaus. A participat la diverse concursuri importante de pian, unde a câștigat mai multe premii I. Interpretarile sale de excepție, pe scenele mari din întreaga lume, alături de orchestre prestigioase, i-au adus notorietatea, dar și aprecierea publicului larg.

După ce Radu Lupu a debutat pe scena londoneză, în anul 1969, când a interpretat cu mare succes „Sonata pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven, Joan Chissell, o jurnalistă celebră din Marea Britanie, a scris despre pianistul român în ziarul de mare tiraj The Times, afirmând următoarele: "A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire".

Radu Lupu a avut mai multe turnee de succes în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Israel și China. Pianistul român a susținut un concert în deschiderea ediției din 2013 a festivalului „George Enescu”, unde a fost acompaniat de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

 

Surse: arq.ro; frecventa-sufletului.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More