Home Externe Peste 30,000 de refugiați la granița cu Turcia, pe fundalul ofensivei trupelor regimului de la Damasc

Peste 30,000 de refugiați la granița cu Turcia, pe fundalul ofensivei trupelor regimului de la Damasc

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Trupele militare siriene și milițiile ce susțin regimul președintelui Assad au recapturat un nou oraș la Nord de Aleppo în data de 8 februarie. Ofensiva la care au participat și forțele armatei ruse a împins un val de peste 30,000 de refugiați la granița cu Turcia.

Agenția națională de știri din Siria a anunțat că trupele siriene au capturat orașul Kfeen, la nord de importantul oraș Aleppo, ce se află la doar 30 de kilometri de granița cu Turcia. Astfel, forțele militare ce susțin regimul președintelui Assad au ajuns la cel mai apropiat punct de granița cu statul membru NATO de când au pierdut baza aeriană din Mannagh în vara lui 2013.

Ofensiva trupelor guvernamentale a creat un nou val de zeci de mii de refugiați ce s-au adunat la granița cu Turcia, care și-a încis granițele în urmă cu 4 zile. Prim-ministrul turc, Ahmet Davutoğlu a declarat că numărul acestora este de aproximativ 30,000. Acesta a declarat că Turcia va primi cei peste 30,000 de refugiați în urma asediului orașului Aleppo atunci „când va fi necesar”, subliniând că asaltul aerian al forțelor ruse nu trebuie tolerat doar pentru că Turcia va primi toți acești refugiați.

„Evident, ca și până acum, vom avea grijă de frații noștrii sirieni și îi vom primi aici când va fi necesar” a declarat Ahmet Davutoğlu ieri în cadrul unei conferințe de presă la Ankara cu ocazia vizitei cancelarului Germaniei Angela Merkel. Dar, a atras atenția acesta, „nimeni nu trebuie să presupună că doar pentru că Turcia va primii acești refugiați ea trebuie să se descurce singură în problema refugiaților”.

Prim-ministrul turc a declarat că forțele militare siriene, sprjinite de luptători din Iran și Liban, au tăiat coridorul ce leagă Turcia de Aleppo astfel încât au oprit convoaiele de ajutoare umanitare ce ar fi putut ajunge în această zonă.

„Există o încercare clară de a cuceri Aleppo care practic acum se află sub asediu. Suntem pe cale să asistăm la o nouă tragedie umanitară pentru milioanele de sirieni ce trăiesc în jurul orașului Aleppo. Toate aceste acțiuni militare arată cât de nesincere și cât de departe de pace se găsesc trupele ruse și cele ce susțin regimul Assad” a declarat Ahmet Davutoğlu.

În cadrul aceleiași conferințe Angela Merkel a declarat că ea este „nu doar consternată ci și îngrozită” de suferința cauzată de armata Rusiei prin bombardamentele efectuate în Siria.

Ea a declarat că Turcia și Germania vor încerca prin intermediul Națiunilor Unite ca toate părțile să respecte rezoluția votată în decembrie 2015, ce cere tuturor părților implicate să oprească atacurile împotriva populației civile.

„Am fost, în ultimele zile, nu doar consternați ci și îngroziți de suferința îngrozitoare a mii și mii de civili cauzată de bombardamentul militar – în principal cel al forțelor ruse. În aceste circumstanțe este dificil ca negocierile pentru pace să aibă loc, astfel că această situație trebuie oprită imediat” a declarat cancelarul Germaniei.

Sursa: Hurriyet Daily News

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More