Home STIRI ACTUALITATE Perspectiva relațiilor sexuale cu roboții expune o serie de dileme morale

Perspectiva relațiilor sexuale cu roboții expune o serie de dileme morale

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Relațiile, sexul și chiar căsătoriile cu roboții ar putea deveni ceva normal până în anul 2050, afirmă David Levy, expert în inteligența artificială și autorul cărții Love and Sex with Robots, într-un articol publicat de ziarul Financial Times.

Acesta subliniază faptul că deja noi, ca indivizi, suntem atașați de animalele de companie sau de obiecte, precum mașini sau calculatoare. De ce nu și de roboți? El adaugă că motivele pentru care ne îndrăgostim de o altă persoană pot fi descompuse până la componente chiar mundene, precum proximitatea sau similaritatea.

„Dacă un robot se comportă într-un mod ce este foarte similar unei persoane, și dacă oferă ceva înapoi – de exemplu sex extraordinar și conversație interesantă – poți înțelege de ce proprietarul său se poate atașa de el”, a continuat acesta.

Unele argumente sugerează că apariția roboților pentru sex poate aduce beneficii societății, prin înlocuirea persoanelor traficate pentru sex, de exemplu – la fel cum roboții industriali au preluat sarcinile mult prea periculoase sau neplăcute ce întrecut le executau oamenii.

Evident, nu toată lumea este de acord cu normalizarea acestei posibilități. Kathleen Richardson, cercetătoare în etica roboților la o universitate din Marea Britanie, se arătă îngrijorată de un asemenea fapt. „Sunt îngrijorată de impactul pe care îl poate avea asupra relațiilor umane. Introduce ideea că relațiile umane sunt opționale, că îți poți avea toate nevoile satisfăcute de către o mașină. Dar acest lucru nu este adevărat. Ai nevoie de alte ființe umane.”

Se pare că în centrul acestei probleme nu este vorba atât de mașini inteligente, cât despre natura umană și a sentimentelor precum iubirea. Dna. Richardson aduce două argumente principale împotriva ideii de a dezvolta roboți pentru sex. Primul pornește de la faptul că majoritatea păpușilor sexuale reprezintă femei și sunt cumpărate de către bărbați, și există riscul, asemenea proliferării pornografiei, că femeile roboți vor dezumaniza femeile. „Creerea de obiecte ce seamănă foarte mult cu femeile, îi conduce pe bărbați să le vadă pe acestea ca pe niște obiecte”. Un argument mai vechi de altfel, readus în discuție și atunci când un tânăr a creat un robot ce arată precum actrița Scarlet Johansson (foto).

Cel de-al doilea argument privește faptul că relațiile cu un robot ne pot afecta propria dezvoltare emoțională. „Avem nevoie de interacțiunea socială cu alte persoane. Este ceea ce ne face umani”, a afirmat dna. Richardson. Aceste relații ne învață să ne comportăm moral, să ne ținem dorințele în frâu, să îi înțelegem pe ceilalți, etc. O relație cu un robot programat să ne îndeplinească fiecare dorință ne poate transforma în niște copii răsfățați, incapabili să funcționăm cu alți oameni.

Dl. Levy argumentează însă că roboții nu vor înlocuii relațiile cu alte persoane ci, în schimb, vor oferi un substitut pentru cei ce nu au posibilitatea de a le dezvolta – persoane cu dizabilități severe, de exemplu, care altfel cu greu pot găsi un partener sexual.

„Întrebarea nu este dacă o relație cu un robot este de preferat, ci dacă este de preferat unei situații unde nu există nicio relație”, afirmă dl. Levy.

Sursa: Financial Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More